u hrvatskoj prošle godine od raka dojke umrle 822 žene

U Hrvatskoj su od raka dojke, najčešćeg oblika raka u žena starijih od 35 godina, lani umrle 822 žene, a po podacima Hrvatskog registra za rak prije dvije godine zabilježeno je 2.057 novooboljelih, pa karcinom dojke obuhvaća 23 posto svih oboljelih od raka u Hrvatskoj, najnoviji su podaci predstavljeni danas u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke.

Učestalost raka dojke u Hrvatskoj bila je u porastu od 1990. do 2000. godine, a vrhunac je bio 1999. kada je otkriveno 2.619 novoooboljelih žena.

Iako stručnjaci još nisu zadovoljni epidemiološkom situacijom, nakon 2000. broj novooboljelih ipak pada, no karcinom dojke i dalje je četvrti najčešći uzrok smrti, pri čemu odnosi relativno mlade žene s prosječnom dobi od 50 godina.

"Mi ne možemo utjecati na samu bolest jer ne znamo njezine uzroke, ali možemo utjecati na smrtnost putem akcija ranog otkrivanja koje su se pokazale uspješnima u zemljama EU pa bi njima trebalo obuhvatiti što veći broj žena", rekla je Marija Strnad iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Predsjednik Hrvatskog senološkog društva Ivan Drinković ističe da bi svaka žena iznad 40 godina trebala obaviti mamografski pregled dojki jednom u dvije godine, a žene koje imaju smetnje na dojkama ili pripadaju rizičnoj skupini jednom godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lani je obavljeno 4.578 mamografskih pregleda, a konačnim nalazima utvrđen je rak kod 45 žena što je jedan posto od broja pregledanih žena. U Zagrebu, gdje posljednjih mjeseci djeluju dva mobilna mamografa, pregledane su 793 žene, a postotak nalaza karcinoma bio je nešto viši - 1,5 posto.

Mamografija stoji 100 kuna, a rano otkrivanje znači uštedu 50 posto novca potrebnog za liječenje, pri čemu najniža cijena liječenja raka dojke doseže 70.000 kuna, kaže Drinković.

Za iduću godinu najavio je široku edukativnu akciju pod nazivom "Znanjem protiv raka dojke", koja će obuhvatiti edukaciju zdravstvenih djelatnika, ugroženih žena i, posebice, mladih. Također su predviđene tribine u 22 hrvatska grada.

Podizanju svijesti o raku dojke značajno doprinosi i akcija šetnje gradskim ulicama s ružičastom vrpcom na grudima svake godine prve subote u listopadu, u koju se dosad uključilo 15 hrvatskih gradova.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara