U Hrvatskoj sve duži radni staž za sve manje mirovine

NA POMOLU je revizija reforme mirovinskoga sustava. Naime, prema postojećoj reformi, dobna granica za odlazak u mirovinu je 60 godina za žene i 65 godina za muškarce. No, radnici koji su umirovljeni do 31. prosinca 1999. godine, danas primaju za prosječno 430 kuna veće mirovine od onih radnika koji su umirovljeni nakon toga datuma.

Rezultat je to odredbe o  redovnom usklađivanjem mirovina prema kojoj se od 2000. godine, obračunsko razdoblje svake godine povećava za tri godine radnog staža. To znači, da se do kraja 1999. godine za obračunsko razdoblje uzimalo 10, po isplaćenim plaćama, najboljih godina, dok se nakon toga obračunskom razdoblju svake godine dodaju po tri radne godine.

Tako će se osiguranicima Mirovinskog zavoda, koji podnesu zahtjev za umirovljenjem ove godine, u obračunskom razdoblju računati čak 28 godina radnog staža. Do 2009. godine ta će se granica pomaknuti do 40-e godine radnog staža, odnosno za obračun mirovine osiguranika koji 2009. godine podnese zahtjev za umirovljenjem, obračun mirovine radit će se prema cijelom radnom vijeku.

Slijedom toga proizlazi da će velika većina radnika koja je morala dulje raditi da bi ostvarila pravo na mirovinu, dobiti manje mirovine jer je svima poznato da plaće nisu tijekom čitavog radnog vijeka rasle.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se istodobno povećava i dobna granica za odlazak u mirovinu, u Hrvatskoj bi nakon 2010. mogli biti umirovljenika koji će za 40 ili 45 godina rada, dobiti manju mirovinu od onih koji su je za upola manje staža primili 1999. godine.

Ovakav status “novih” umirovljenika zahtijeva reviziju postojećeg Zakona o mirovinskom sustavu, a budući da je postojeći Zakon rezultat zahtjeva MMF-a i Svjetske banke o smanjenju rasta troškova za mirovine, ova će inicijativa o usklađivanju mirovina vrlo teško proći u hrvatskoj Vladi koja nije sklona povećanju troškova za mirovine.

Kako prenosi Vjesnik, ova bi se tema trebala uskoro naći na dnevnom redu povjerenstva koje radi na ostvarenju  postizbornog sporazuma između HSU-a i HDZ-a. Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan kaže kako očekuje da će povjerenstvo ipak pronaći model po kojem će se uskladiti iznos mirovina za umirovljenike koje zahvaća postojeća reforma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara