U Iraku 74 mrtva, dvjestotinjak ranjenih

U KOORDINIRANOJ akciji iračkih pobunjenika izvršenoj u četvrtak, šest dana uoči prijenosa vlasti u Iraku, u nekoliko gradova simultano, prema najnovijim su podacima poginule najmanje 74 osobe, objavljeno je iz službenih izvora.

Sukobi, među kojima je i napad automobilom bombom na policijsku postaju, izbili su rano jutros gotovo u isti čas u Mosulu, Baakubi, Falluji i Ramadiju, gradovima zapadno, istočno i sjeverno od Bagdada. Odgovornost za napade u Baakubi preuzela je skupina povezana s terorističkom mrežom Al Qaidom.

Prema privremenim podacima koje je priopćilo iračko ministarstvo zdravstva, u tim je sukobima ubijeno 66 Iračana, a 268 ih je ranjeno. U žrtve se ne ubrajaju četiri pripadnika nacionalne garde i tri američka vojnika koji su također ubijeni u četvrtak.

Zapovjednik brigade u Falluji, general Mohammad Abdel Latif izjavio je u četvrtak poslijepodne da se stanje smiruje u tom sunitskom gradu nakon sukoba između gerilskih boraca i marinaca do kojih je došlo zbog "nesporazuma".

"Naoružana skupina koja nije iz Falluje napala je marince u istočnom dijelu grada, kod autoceste Bagdad-Amman, a američke su snage bile sigurne da je riječ o ovdašnjim borcima", kazao je zapovjednik snaga zadužen za očuvanje reda u gradu.

General Latif je izvijestio da je u Falluji ubijena samo jedna osoba i da su četiri ranjene, istaknuvši činjenicu da je "do razmjene vatre došlo zbog nesporazuma koji je brzo riješen".

U samoubilačkom napadu ubijena četiri pripadnika Nacionalne garde

Četiri pripadnika Nacionalne garde, uz bombaša samoubojicu, ubijena su, a još trojica su ranjena u samoubilačkom napadu u četvrtak na jugozapadu Bagdada, priopćio je za AFP časnik tih iračkih paravojnih snaga.

"Osoba odjevena u policajsku odoru došla je do kontrolne točke i dignula u zrak torbicu koju je nosila sa sobom, ubivši četiri naša čovjeka i ranivši još trojicu", kazao je poručnik Nacionalne garde za AFP na mjestu atentata, nedaleko od kontrolne točke, na cesti koja vodi prema Hilli, na jugu Bagdada.

Samoubojica je smrtno stradao u eksploziji koja se dogodila u 11.00 sati (7.00 sati po GMT-u), dodao je časnik koji nije htio otkriti svoje ime.

"Ovo je prvi put da je ovakav napad izveden na naše snage na ovom mjestu", istaknuo je časnik Nacionalne garde.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara