U Iraku osnovan sud za ratne zločine

IRAČKA prijelazna vlada osnovala je u srijedu sud za ratne zločine koji će suditi najvišim dužnosnicima bivšeg iračkog režima, kao i samom Sadamu Huseinu i to in absentia.

Trenutačni predsjednik prijelazne iračke vlade Abdel-Aziz al-Hakim rekao je da će sud biti nadležan za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji su počinjeni od 14. srpnja 1968., kada je Sadamova stranka Baath došla na vlast, i 1. svibnja 2003., kada je američki predsjednik George W. Bush proglasio prestanak sukoba.

Vijeće za privremenu upravu Irakom nije donijelo nikakvu odluku o smrtnoj kazni, koju su suspendirale američke okupacijske vlasti. Odluku o tome donijet će nova prijelazna vlada, koja bi vlast trebala preuzeti 1. srpnja iduće godine, a do tada bi već trebali biti imenovani i suci.

Al-Hakim kazao je da će sud suditi i samom Sadamu Huseinu i to u odsutnosti.

Bivši irački diktator nalazi se u bijegu i za njim je raspisana nagrada od 25 milijuna američkih dolara.

Drugi član iračke vlade, Yunadem Kana, rekao je da će suđenja biti otvorena za iračku javnost, možda čak i prenošena putem televizije.

Među prvim osumnjičenicima koji će biti izvedeni pred sud mogli bi biti najviši dužnosnici Sadamove vlade koji se nalaze na američkom popisu 55 traženih Iračana.

Od tih 55 iračkih dužnosnika, 38 je već uhićeno, a dvojica su poginula.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred sudom bi se tako među prvima mogli naći bivši ministar vanjskih poslova Tariq Aziz, bivši potpredsjednik Taha Jasin Ramadan i Ali Hasan al-Majid, poznatiji kao Kemijski Ali zbog uloge koju je odigrao u napadima kemijski oružjem na iračke Kurde 80-ih godina.

Američke okupacijske snage obećale su da će surađivati sa sudom i predati mu uhićene osumnjičenike, od kojih se neki u pritvoru nalaze još od travnja.

Pred sud bi moglo biti izvedeno nekoliko stotina Sadamovih suradnika i to zbog masovnih ubojstava iračkih Kurda i šijitskih muslimana te zlostavljanja političkih zatvorenika.

Pravni okvir suda izrađen je na temelju iračkog i međunarodnog prava, uključujući sud za genocid u Ruandi i Međunarodni kazneni sud (ICC).

Sudom će predsjedati irački suci i slučajeve će voditi irački odvjetnici. Međunarodni stručnjaci bit će samo savjetnici.

Prva suđenja očekuju se iduće godine.

Koalicijske vlasti trenutačno drže najmanje 5.500 zatvorenika, no nije poznato koliko bi ih moglo biti osumnjičeno za ratne zločine.

Tužiteljima će u prikupljanju dokaza poslužiti opsežni dokumenti zaplijenjeni od bivšeg režima, kao i gotovo 270 masovnih grobnica diljem Iraka u kojima je pokopano najmanje 300.000 ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara