U Italiji na snazi pojačane mjere sigurnosti

U ITALIJI je, nakon eksplozija u Londonu, u četvrtak na snazi protuteroristički plan djelovanja, što znači povećani nadzor nad više od 12 tisuća tzv. osjetljivih objekata koji su pod stalnim nadzorom, kao i pojačanu kontrolu na svim zračnim, pomorskim i drugim pristanišnim lukama i mjestima, a posebno u podzemnim željeznicama.

"Protuteroristički talijanski odbor u Ministarstvu unutarnjih poslova, koji je osnovan početkom 2004. u okviru općeg plana borbe protiv terorizma, već je pokrenut i naši su stručnjaci u stalnom kontaktu s engleskima", rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu.

Skupina al Qaide u Europi, koja je preuzela odgovornost za atentat u Londonu, u istom priopćenju upozorila je Italiju i Dansku da će biti pogođene ne povuku li svoje snage iz Iraka i Afganistana.

Njihovo priopćenje još uvijek se razmatra s ciljem da se utvrdi njegova vjerodostojnost, no svi protukrizni mehanizmi u Italiji već su pokrenuti, kao i krizni odbor u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova, koji je u stalnoj vezi s talijanskim veleposlanstvom u Londonu.

Prema dostupnim informacijama, u atentatima u britanskom glavnom gradu među žrtvama nema Talijana.


Rad talijanskog Parlamenta u četvrtak je zaustavljen a sve političke snage, kako one na vlasti tako i u oporbi, osudile su teroristički napad u Londonu. Predsjednik talijanske Republike Carlo Azeglio Ciampi uputio je brzojav britanskoj kraljici izražavajući sućut zbog žrtava i osuđujući terorizam.

Bivši predsjednik Europske komisije i čelnik talijanskog lijevog centra Romano Prodi pozvao je na jedinstvo svih protiv terorizma jer on može pogoditi bilo gdje.

Posebno su pod posebnim nadzorom Vatikan, američko i britansko veleposlanstvo u Rimu poslovne zgrade multinacionalnih kompanija, kao i ostali vjerski objekti u cijeloj Italiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara