U JAPANU POČEO SVJETSKI FORUM O VODI

Svjetski forum o vodi otvoren je u nedjelju u Kyotu, a više od tisuću izaslanika iz 160 zemalja razgovarat će o utjecaju siromaštva i sukoba na svjetske izvore vode.

Otvarajući forum, bivši japanski premijer Ryutaro Hashimoto pozvao je sudionike na konkretne poteze u rješavanju tog svjetskog problema.

"Forum ne bi trebao biti samo mjesto rasprave. Vrijeme je da se s riječi prijeđe na djela", rekao je Hashimoto, koji obnaša dužnost predsjednika glavnog odbora foruma.

Hashimoto je, među ostalim, pozvao sudionike da ulože dodatne napore kako bi se do 2015. godine prepolovio broj ljudi koji nemaju pristup pitkoj vodi i osnovnoj sanitarnoj zaštiti.

Forumu se putem video-veze obratio i francuski predsjednik Jacques Chirac istaknuvši da se francuska vlada zalaže za rješavanje problema pitke vode, o čemu će se, dodao je, raspravljati i na lipanjskom summitu G8 u Evianu u Francuskoj.

Treći međunarodni forum o vodi trajat će do 23. ožujka, a održavat će se u Kyotu, Osaki i Shigi. Vrhunac sastanka bit će sastanak na ministarskoj razini 22. i 23. ožujka.

Sudionici bi dotad trebali izraditi nacrte izjava za svaku od 40 predviđenih tema i proslijediti ih ministrima, koji bi na temelju tih izjava trebali predložiti zaključke foruma.

(Hina) bcav maš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara