U Joševici obilježena 12. obljetnica srpskog pokolja 21 hrvatskog civila

POLAGANJEM vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom u Joševici kod Gline danas je obilježena 12. obljetnica pokolja 21 hrvatskog civila u tom mjestu u Domovinskom ratu.


Pripadnici srpskih paravojnih postrojba iz okolnih naselja i Gline na današnji dan prije 12 godina u Joševici su u jednom danu ubili 21 civila, uglavnom starce, žene i djecu u dobi od 13 do 92 godine. Gradsko poglavarstvo i Mjesni odbor od oslobođenja mjesta u "Oluji" na današnji dan obilježava taj događaj.

Obljetnica joševičke tragedije održana je pred kapelom Gospe Lurdske u gradnji, gdje je rodbinu ubijenih, mještane i uzvanike pozdravio mjesni povjerenik Zlatko Škrinjar. Podsjetio je da je na današnji dan prije 12 godina oko 12 sati u mjesto upala skupina pripadnika srpske paravojske i mučki ubila 21 civila dok su bili u svojim kućama, za stolovima, u posteljama samo zato što su bili Hrvati i katolici.

"Nismo ovdje da tražimo osvetu jer smo katolici, ali tražimo da se počinitelji strašnog zločina u Joševici procesuiraju i kazne, da odgovorni za taj pokolj nevinih ljudi odgovaraju pred hrvatskim sudom i zakonom, ili međunarodnim sudom", rekao je Škrinjar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Gline Marko Sremić je istaknuo da su se i ove godine rodbina ubijenih Joševičana, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i lokalnih i županijskih vlasti okupili u Joševici kako bi odali dužnu počast i zahvalnost svakoj od 21 nevine žrtve.

O žrtvi Joševice za slobodnu hrvatsku državu govorio je sisačko-moslavački dožupan Ivan Šantek, a županijski vijećnik pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan napomenuo je da za zločin u Joševici do sada još nitko nije odgovarao te da mjerodavna pravosudna tijela ni do danas nemaju točne podatke o žrtvama pokolja u Joševici. Nisu, kako je rekao, utvrdili ni počinitelje toga, jednog od najtežih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu na tome području.

(Hina) malj dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara