U Karlovcu pritvoren osumnjičenik za teško ubojstvo

U ISTRAŽNOM centru Županijskog suda u Karlovcu danas je preslušan M. P. (1969.) iz Galovca kod Konjščine zbog sumnje da je počinio kažnjivo djelo teškog ubojstva Jure Močilca iz Gornjeg Popovca kod Slunja, kojeg je policija nakon višednevne potrage jučer pronašla mrtva u štali njegove kuće.

Osumnjičenik je sproveden prekjučer, 7. veljače, i pošto ga je danas preslušala, istražna sutkinja Jasminka Jerinić-Mušnjak izdala je rješenje o njegovu 48-satnu zadržavanju, do pokretanja službene istrage. Nakon prvog preslušanja rekla je da radi istrage ne može reći je li u ubojstvo umiješan još netko.

Kako se doznaje, M. P. je već počinio dvostruko ubojstvo i odslužio višegodišnju zatvorsku kaznu.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji karlovačke Policijske uprave načelnik Odjela kriminalističke policije Vlatko Cegur rekao je da je smrt Jure Močilca nastupila najvjerojatnije 27. siječnja zbog ozljeda vatrenim oružjem te da je tijelo bilo skriveno gomilom sijena u štali žrtve.

Prikupljenom dokumentacijom utvrđeno je da je ubojica posredovao u kupoprodaji ovaca u vlasništvu ubijenoga. Načelnik Cegur kaže da radi istrage ne može točno reći gdje su ovce pronađene, ali da su u tome pomogle krapinsko-zagorska i sisačko-moslavačka policijska uprava te da su "ovce nađene tamo kamo ih je odveo M.P.".

Nestanak Jure Močilca, zadnji put viđena 30. siječnja, prijavljen je 1. veljače.

Lani manje kažnjivih djela na području Karlovačke županije

Na području Policijske uprave karlovačke prošle je godine počinjeno 2159 kažnjivih djela, što je 5,7 posto manje nego 2004., rečeno je danas na konferenciji za novinare PU.

I prometnih je nesreća bilo manje; zabilježeno ih je 1955, što je 28,6 posto manje u odnosu na 2004.

No, kako je rečeno, lani je porastao organizirani kriminal za 62 posto. Tomu je najviše pridonijelo 35 slučajeva krivotvorenja novca, što je porast od 250 posto u odnosu na prethodnu godinu, te iznude koje su porasle za 150 posto, tj. s dvije na pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Načelnik PU Nenad Kranjčec rekao je da je razriješenost kažnjivih djela 67 posto, koliki je i prosjek za svih dvadeset policijskih uprava u Hrvatskoj.

"To je posebno značajno jer je u prvom tromjesečju 2005. kažnjivih djela bilo čak trideset posto više nego u istom razdoblju 2004., tako da se koristila i pomoć interventne policije da se zaustavi taj val. Njihovi su predstavnici, bez obzira na visoku školsku spremu, jedno vrijeme odrađivali poslove na terenu", rekao je načelnik Kranjčec.

Iako je krađa bilo za 13 posto više nego 2004., ukupno je 11 posto manje kažnjivih djela takozvanog imovinskog kriminala.

Na novinarsko pitanje nisu li broj razbojstava i počinjena šteta u porastu, načelnik Odjela kriminalističke policije Vlatko Cegur rekao je da je šteta počinjena u razbojstvima gotovo prepolovljena, te da je niža za 496.268 kuna.

"Tomu doprinosi činjenica da je broj razbojstava manji za 48 posto, tj. pao je s 23 (2004.) na 12 (2005.), a među tih 12 samo su dva razbojstva u bankama. Prethodne godine bilo je šest razbojstava u bankama", rekao Cegur.

Naglasio je također da je od 2159 prijavljenih kažnjivih djela na državnom odvjetništvu bilo odbačeno zbog nedostatka dokaza i sl. samo njih 87 ili četiri posto. "Taj podatak također govori o kvaliteti naših prijava", rekao je.

Načelnik odjela policije Ivan Fink rekao je da je broj prometnih nesreća na prometnicama Karlovačke županije s 2740 pao na 1955. Taj je podatak, istaknuo je, to povoljniji "ako se zna da je tranzitni promet povećan za osam posto, 3-5 posto je više vozača u Županiji, a porastao je i broj vozila.

Broj osoba poginulih u prometu pada stalno od 2002., i to s 38 na 33, zatim 26, a 2005. poginulo je 20 osoba.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara