U KATARU POČEO SUMMIT ZALJEVSKIH ZEMALJA

Summit šest zaljevskih zemalja počeo je u subotu u Kataru obilježen strahom od eventualnog američkog napada na Irak, ali i njihovim međusobnim podjelama.

Irak graniči s najmanje dvije članice Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) i napad na njega destabilizirao bi cijelu naftom bogatu regiju.

Sve članice GCC-a protive se ratu, no svjesne su da od njega ni na koji način ne mogu odvratiti Sjedinjene Države, inače svojeg ključnog saveznika, pa će summit biti posvećen prvenstveno dugoočekivanom sporazumu o carinskoj uniji u Zaljevu, koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja iduće godine.

Dvodnevni sastanak na vrhu zasjenili su i unutarnji sukobi između članica, osobito diplomatske trzavice između Saudijske Arabije i Katara i to zbog Iraka.

Katar je Amerikancima, naime, već ponudio svoje vojne baze, dok Rijad u tome još oklijeva. Rijad Dohi zamjera i kontroverzne veze s Izraelom, kao i kritički program satelitske televizijske postaje al-Jazeere sa sjedištem u Kataru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijski prijestolonasljednik summitu tako neće nazočiti, a i Bahrein je poslao nižerangirane dužnosnike.

´Irak je glavni problem u regiji, no na summitu neće biti donesene nikakve odluke niti usuglašena nikakva stajališta koja bi imala učinka na tu situaciju´, ocjena je jednog analitičara.

GCC je politički, gospodarski i vojni savez Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Katara, Bahreina i Omana.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara