U Kazahstanu održani parlamentarni izbori

U Kazahstanu održani parlamentarni izbori

GRAĐANI Kazahstana, strateški važne i naftom bogate bivše sovjetske republike, su izašli na prijevremene parlamentarne izbore kojima je cilj, između ostalog, popraviti reputaciju režima predsjednika Nursultana Nazarbajeva kojeg mnogi na Zapadu optužuju kao autokrata.

Iako promatrači očekuju da će predsjednikova stranka Nur-Otan glatko osvojiti većinu u parlamentu, na ovim izborima bi se prvi put moglo dogoditi da tamo uđu i predstavnici Nacionalne socijaldemokratske partije, glavne oporbene stranke.

Izbori se održavaju dvije godine prije ustavnog roka, što je Nazarbajev objasnio nastojanjem da se provedu ustavne reforme, uključujući ukidanje ograničenja broja predsjedničkih mandata. Broj zastupnika u parlamentu je povećan, a izborni zakon izmijenjen, što bi, prema tvrdnjama vlade, trebalo omogućiti oporbi da bude bolje zastupljena nego do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazarbajev, bivši komunistički čelnik iz sovjetskog doba, na čelu Kazahstana se nalazi od 1991. godine. Njegovu vladavinu je obilježilo spretno balansiranje između Rusije, čiji je najvjerniji savjetnik, i Zapada, kojemu je otvorio mogućnosti investiranja. Zahvaljujući prihodima od nafte, Kazahstan bilježi stalni gospodarski rast, a razliku od mnogih susjeda ga karakterizira i politička stabilnost. Nazarbajeva, s druge strane, optužuju za autoritarne tendencije, odnosno slabu ili nikakvu razinu demokratskih standarda u toj srednjoazijskoj državi.

Prva izvješća govore kako je na birališta izašlo 52 % upisanih birača, ali u glavnom gradu Alma Ati samo njih 16 %, što mnogi tumače unaprijed poznatim ishodom izbora.

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara