u kazalištu ´komedija´ premijerno izvedena predstava ´čaruga´

Predstava ´Čaruga´ Ivana Kušana u režiji Damira Lončara, koji je i odigrao Čarugu, večeras je premijerno izvedena u zagrebačkom kazalištu ´Komedija´.

U toj crnoj komediji, slavonskog razbojnika, ženskara i bećara Jovu Stanisavljevića-Čarugu, koji je dvadesetih godina 20. stoljeća ´harao´ Slavonijom, Ivan Kušan prikazuje kao kratkovidnoga šeprtlju i smušenjaka, a ne opaka odmetnika.

Koristeći se modelom pučke komedije, redatelj Lončar na temelju Kušanovog književnog predloška predstavu ispunjava humorističnim situacijama u kojima upotrebljava slavonski dijalekt.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako nas Kušanov ´Čaruga´ ili ´raspjevali pučki igrokaz s pucanjem i umorstvom´, ´upoznaje s veleposjednikom Jurajom Ardonjakom koji osim bogatstva ima i ´fino´ odgojenu suprugu Ankicu. Ona je nezadovoljna što nakon Osijeka (gdje je s Dorom Pejačević klavir učila) i Beča (gdje ju je nećak jednog hofrata u dvorskoj kočiji vozio u Schoenbrunn) mora živjeti u Feričancima s postarijim mužem kad joj je puno draži mladi mjernik Možbolt. Da bi mogla slobodno uživati i u Možboltu i u muževom bogatstvu, Ankica smišlja plan kako se riješiti muža. Za to joj treba izvršitelj, a dobro joj dolazi vijest da se zloglasni harambaša Čaruga vratio u Slavoniju´.

U glavnim ulogama nastupili su Ivica Zadro (Juraj Ardonjak), Mila Elegović Balić (Ankica), Damir Lončar (Čaruga) te Željko Duvnjak, Saša Buneta, Adam Končić, Jasna Palić Picukarić, Davor Svedružić, Zlatko Ožbolt i Vid Balog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara