U KB osijek otvoren odjel za liječenje boli

U KLINIČKOJ bolnici Osijek od danas djeluje Odjel za liječenje boli, otvoren u sklopu velikog zdravstvenog projekta "Europa i Osijek protiv boli" koji je pokrenulo Hrvatsko društvo za liječenje boli Hrvatskog liječničkog zbora.

Voditeljica Odjela dr. Mira Fingler u izjavi za Hinu istaknula je kako je riječ "o izuzetno važnom projektu jer je prema Svjetskoj zdravstvnoj organizaciji osnovno pravo svakoga čovjeka život bez boli". Dodala je kako u osječkoj Kliničkoj bolnici gotovo 13 godina djeluje ambulanta za liječenje boli, kroz koju je do sada prošlo više tisuća pacijenata. Dnevno je u ambulanti i pedesetak pacijenata od dječjeg uzrasta do stogodišnjaka, a na Odjelu za liječenje boli koji je opremljen suvremenim aparatima ima 12 kreveta. Pacijenti su ovih godina dolazili iz svih krajeva Hrvatske i BiH-a, kazala je, dodavši kako su postignuti izuzetno dobri rezultati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po Europskoj deklaraciji o kroničnoj boli, bol je veliki zdravstveni problem u Europi. Dok se akutna bol s pravom najčešće smatra simptomom bolesti ili ozljede, kronična i učestala bol specifični je zdravstveni problem i posebna bolest, kazala je dr. Fingler. Velik broj osječkih liječnika prepoznao je problem kronične boli te žele sudjelovati u njegovu rješavanju. Neprestano "radimo na edukaciji liječnika, ali i edukaciji pacijenata".

Metode su komplementarne, uključujući i akupunkturu, a svaki bolesnik ima pravo na zaštitu privatnosti, kazala je dr. Fingler. Opremanje Odjela za liječenje boli pomogli su osječki članovi Rotary cluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara