U Kijevu organiziran okrugli stol na kojemu sudjeluju oporba, vlast i posrednici

OKRUGLI stol koji treba olakšati pregovore između oporbe i sadašnje vlasti počeo je u ponedjeljak u Kijevu u nazočnosti ukrajinskog predsjedničkog kandidata iz oporbe Viktora Juščenka, premijera Viktora Janukoviča, predsjednika na odlasku Leonida Kučme i stranih posrednika.

Riječ je o trećem okruglom stolu u dvanaest dana. Kučma, suparnici u predsjedničkoj utrci i posrednici dogovorili su se u prošlu srijedu da će se ponovno sastati pošto Vrhovni sud donese presudu.

Potonji je u petak poništio drugi krug izbora od 21. studenog, zbog utvrđenih nepravilnosti i naložio da se on ponovi 26. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Litavski predsjednik Valdas Adamkus i poljski Aleksander Kwasniewski, predsjednik ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Boris Grizlov, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana i glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Jan Kubis sudjeluju u pregovorima kao posrednici.

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma kojemu istječe mandat potpisat će u srijedu odluku o raspuštanju vlade premijera Viktora Janukoviča, kao i središnjeg izbornog povjerenstva, izjavio je u ponedjeljak predsjednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Litvin.

Šefovi provladinih i oporbenih stranka dogovorili su se da će u utorak održati parlamentarnu sjednicu na kojoj će se glasovati o promjeni izbornog zakona koju zagovara oporba i o dopunama ustava za koje se zalaže Kučma, istaknuo je Litvin, kako prenosi agencija Interfaks.

Kučma bi trebao nazočiti toj sjednici i odmah potvrditi odluke parlamenta. Ujedno će potpisati odluke o raspuštanju vlade i središnjeg izbornog povjerenstva te imenovati privremenog premijera, kazao je Litvin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara