U Kini počeo praznični tjedan povodom Nacionalnog dana

KINESKI predsjednik Hu Jiantao obećao je, na početku jednotjednog praznika Nacionalnog dana, veće sudjelovanje javnosti u politici, dok se jedan otpušteni radnik u srijedu pokušao zapaliti na trgu Tiananmen u Pekingu.

Na glavnom pekinškom trgu, epicentru kineske politike, okupilo se u srijedu nekoliko tisuća ljudi, među kojima i bivši predsjednik Jiang Zemin, kako bi proslavilo 54. rođendan Narodne Republike Kine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hu je nešto prije, na svečanom banketu povodom Nacionalnog dana u utorak navečer govorio o "nastojanju da se proširi sudjelovanje građana u političkim poslovima i zajamči pravo naroda na sudjelovanje u demokratskim izborima, procesu političkog odlučivanja, upravljanju i nadzoru, sukladno zakonu", objavila je agencija Xinhua.

Četrdesetdevetgodišnji Yang Peiquan pokušao se zapaliti na trgu Tienanmen, ali je zadobio samo manje opekotine. To je drugi pokušaj samospaljivanja u manje od tri tjedna na Tienanmenu. U Kini je dosta česta pojava dramatičnih pokušaja samoubojstva radi ukazivanja na socijalne nepravde. Socijalne razlike su se neizmjerno povećale tijekom gospodarskog procvata Kine, a vlada je obećala da će se njima pozabaviti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara