U Lici mećava, kod Korenice blokirano 80 kamiona

NAKON sedmosatna prekida večeras je od 19 sati otvorena za promet državna cesta Brinje -Josipdol preko Kapele, priopćila je ličkosenjska Policijska uprava. Zbog olujne bure u velebitskom primorju od 19,15 sati za sav je promet zatvorena jadranska turistička cesta od Senja do Karlobaga.

Zimska je služba uspjela izvući i ukloniti s kolnika više desetaka kamiona i tegljača, koji su bili blokirani na kolniku. Tom cestom prometuju sve kategorije vozila uz obveznu uporabu zimske opreme, odnosno lanaca.

Zbog snijega i jakog vjetra u Lici još je u potpunosti obustavljen promet na dijelu D23 Kapela Žuta Lokva, a tijekom dana do 16,40 bila je zatvorena i cesta D1 Koranski most Plitvice Korenica Udbina Gračac, izvijestio je večeras Državni centar za obavješćivanje.

Na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije tijekom dana puše olujni vjetar s povremenim orkanskim udarima bure. Na Makarskom primorju, te na području cijele Splitsko-dalmacinske županije, a osobito na otocima, bura je porušila više električnih stupova, zbog čega je dolazilo do mnogobrojnih prekida električne energije.

Zbog bure u prekidu su trajektne veze kopno - otok Pag i kopno - otok Rab, Makarska - Sumartina, Split - Supetar za otok Brač, Split - Rogač za otok Šoltu i Split - Starigrad za otok Hvar.

Zatvorena je dionica Sveti Rok - čvor Posedarje, jer je Maslenički most zatvoren za sva vozila.

Za promet je zbog bure i prevrnute kamionske prikolice zatvoren i most Dubrovnik, Krčki most zatvoren je za prvu skupinu vozila.

Najteže su neprilike na koreničkom području gdje je palo više od 20 centimetara snijega. Dionica ličke magistrale Koranski most - Korenica - Gračac i dalje je zatvorena za sav promet, a u Korenici prema Borju uz kolnik stoji više od 80 kamiona i tegljača koji su tu blokirani od sinoć.

Zimska služba s deset kamiona i ralica i toliko teških strojeva unatoč olujnoj buri probija snježne nanose koji su u predjelu Korenica - Bjelopolje viši od metra.

Dok se vremenske prilike ne smire teško je očekivati propuštanje vozila, kažu u Zimskoj službi i Prometnoj policiji.

Čišćenje snijega otežava snježna mećava koja smanjuje vidljivost na svega nekoliko metara.

Zimska služba tijekom noći je uspjela izvući iz snježnih nanosa vozila koja su zastala u predjelu Koreničke Kapele, prijevoja i Keljevog Brda.

Poslije 16 sati uspostavljen je promet za osobna vozila, kamione i autobuse Ličkom magistralom Gračac-Udbina-Prijeboj i dalje prema Ličkom Petrovom Selu i Vagancu, izvijestila je Zimska služba i ličkosenjska Policijska uprava.

Iz Korenice vozila se preusmjeravaju za Bunić preko Debelog brda obilazno i u Jošanima se ponovno uključuju u Ličku magistralu. Vozači se upozoravaju na strpljivost i oprez jer olujna bura u predjelu Korenice smanjuje vidljivost na svega pet do deset metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog orkanske bure neka naselja u Podgorju: Biluća, Jablanačke Seline, Senjska Draga, Crni Kal i Donja Klada nemaju električne struje.
Snijega ima i u Gorskom Kotaru. I tamo je obvezna je zimska oprema, no promet je dopušten svim kategorijama vozila.

U Slavoniji snijeg je na području Orahovice, Đakova i Županje, mjestimice na dijelu autoceste Novska-Slavonski Brod. Preko Krndije obvezna zimska oprema.

Magla, mjestimice, smanjuje vidljivost na autocesti Ivanić Grad-Kutina-Novska, i na autocesti Zagreb-Krapina te Karlovac-Vukova Gorica.

Danas između 8 i 11 sati otvara se jadranska cesta (D8) i dio Riječke obilaznice i ukida se obveza obilaska.

Zbog jake bure koja neprekidno puše mnogi potrošači u Cetinskoj krajini od sinoć su bez struje.

Bura je izazvala kvarove na niskonaponskoj mreži u gotovo svim naseljima cetinskog kraja.

Ekipe sinjskog pogona Elektrodalmacije cijeli su dan na terenu i rade na otklanjanju kvarova kako bi još do kraja dana potrošači dobili struju.
Jaka bura koja na splitskom području na udare puše i brzinom od preko 120 kilometara na sat, poremetila je međugradski i međunarodni autobusni promet, ali i prekinula velik broj dnevnih veza između Splita i srednjodalmatinskih otoka.

Autobusi prema Dalmaciji kasne oko tri sata

U splitskom autobusnom kolodvoru doznaje se da autobusi iz Zagreba i drugih kontinentalnih gradova u Split stižu sa zakašnjenjem od tri sata, dok u Jadroliniji kažu da je trajektna veza Splita s otocima danas izuzetno poremećena.

Koordinator Jadrolinijinog plovnog područja Split kapetan Ante Mrvica rekao da je od jutra u potpunom prekidu brodska veza s Bračem kao i trajektna veza iz Sućurja prema Drveniku. U prekidu je i trajektna veza sa Šoltom, a jedino je u 11,30 sati isplovio trajekt prema Visu i "Marko Polo" prema Starom Gradu na otoku Hvaru.

U prekidu su i sve brzobrodske linije na relaciji Split-Hvar-Vela Luka-Lastovo, te Split-Bol-Jelsa koje su zbog ovakvih vremenskih uvjeta otkazane.

Zbog bure olujne jačine koja puše na makarskom primorju prosječnom brzinom od 70 a na udare i do 120 kilometara na sat, u prekidu je trajektni promet na liniji Makarska Sumartin na otoku Braču.

Vozačima koji se kreću jadranskom cestom na predjelu kod Baškog Polja i na Dupcima nedaleko Brela, preporuča se vrlo oprezna vožnja zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra, kažu u makarskom Centru za obavješćivanje.

Na graničnim prijelazima putnička vozila prometuju bez duljeg zadržavanja. Na graničnom prijelazu Bajakovo prema Srbiji i Crnoj Gori, na izlazu iz Hrvatske kolona je kamiona duga 6 kilometara.

U Sloveniji je obavezna zimska oprema za vozila, koja podrazumijeva 4 zimske gume ili 4 ljetne, uz lance u prtljažniku, a najmanja dubina utora na gumama mora biti 4 mm.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara