U "LISINSKOM" OD 26. DO 29. TRAVNJA "PROLJETNA REVIJA JAZZA"

Festival "Proljetna revija jazza" bit će održan od 26. do 29. travnja u Maloj dvorani Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo član Organizacijskog odbora Festivala Dubravko Majnarić.

"Iako je ta priredba u početku bila predviđena samo za domaće jazziste, zadnjih nekoliko godina na Festivalu nastupaju i strani izvođači", rekao je umjetnički direktor Antun Tomislav Šaban.

Tako će u ponedjeljak cijelu večer u čast najpoznatijeg slovenskog jazzista Jože Privšeka (1937.-1998.) koncert izvesti Jazz orkestar slovenskog RTV-a pod ravnanjem skladatelja, dirigenta i multiinstrumentalista Milka Lazara.

Vrhunac ovogodišnje Revije je, po Šabanovu mišljenju, druga večer, odnosno utorak, kad nastupaju legendarni američki duo Alan Broadbent (aranžer i pijanist) i Gary Foster (saksofonist, klarinetist i flautist). Broadbent, podsjetio je Šaban, dobitnik je dvaju "Grammya" (1997. i 2000.). U drugom dijelu večeri ljubitelji jazza slušat će "Gansch and Roses", austrijski sastav Thomasa Ganscha koji je, kako kaže Šaban, prošle godine proglašen mladim glazbenikom godine u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sljedeći dan, u srijedu, program je također podijeljen u dva dijela: najprije će nastupiti jazz sastav "Split Minders" koji djeluje od jeseni 2002., a onda nove nade jazza.

Završna večer rezervirana je za domaći sastav "Dubravko Vorih and New Tribe" te "Eldad Tarmu Jazz Ensemble" iz Izraela, sastav, kako je istaknuo Šaban, izraelskog vibrafonista Eldada Tarmua. Zbog njegove kreativne energije i predanosti glazbi Tarmu slovi kao "čovjek koji svira deset večeri u tjednu".

"Proljetnu reviju jazza" omogućili su Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu grada Zagreba, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova i izraelsko Veleposlanstvo za Republiku Hrvatsku.

(Hina) xsdju yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara