U Londonu otvorena klinika za liječenje ovisnosti o tehnološkim dostignućima

U Londonu otvorena klinika za liječenje ovisnosti o tehnološkim dostignućima

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

U JEDNOJ bolnici u Londonu nedavno je otvorena klinika za liječenje ovisnika o računalima i ostalim "čudima" moderne tehnologije, uključujući mobitele, kompjutorske igrice, iPhone, pa čak i internetske društvene mreže, prenosi britanski BBC.

Program odvikavanja od ovog sve ozbiljnijeg oblika ovisnosti traje 28 dana ukoliko polaznici uspiju izdržati toliko vremena bez korištenja tih "igračkica", a vodi ga dr. Richard Graham, koji ima titulu "savjetnika za probleme ovisnosti o tehnološkim dostignućima".

Pristup društvenim mrežama i odgovaranja na poruke postaju životni prioritet 

Program, koji je za sada pokrenut jedino u privatnoj klinici Capio Nightingale, uglavnom je namijenjen mlađim ljudima koji pokazuju najteže simptome ovisnosti i koji zbog pretjeranog korištenja tehnoloških pomagala gube vezu s realnim svijetom te počinju "živjeti" u svijetu kompjutorskih igara ili virtualnih društvenih mreža.

Richard Graham ističe kako roditelji mladih ovisnika upozoravaju da njihova djeca zbog svoje ovisnosti sve teže ispunjavaju svakodnevne radne ili studentske obveze, žive neprimjerenim životnim ritmom jer im je sjedenje pred ekranom poremetilo normalan ritam sna i hranjenja, a kada im se računala ili ostali gadgeti uskrate, najčešće reagiraju žestokim izljevima bijesa i agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je ovisnika među populacijom mladih između 14 i 24 godine, koji postaju toliko opsjednuti obvezom da neograničeno pristupaju internetu i odgovaraju na pristigle poruke da to s vremenom postaje njihov životni prioritet, zbog kojega sve ostale aktivnosti bivaju gurnute ustranu, a to onda negativno utječe na njihov svakodnevni život.

Broj ovisnika o tehnologiji rast će sa širenjem mreže online kockanja

Mark Griffiths, profesor kockarskih studija na Sveučilištu Nottingham Trent u Britaniji, upozorava kako će broj ovisnika o internetu i tehnologiji idućih godina rasti još više, jer je pošast online kockanja, koje praktički traje 24 sata dnevno, sve prisutnija u Europi i svijetu.

Terapija koja se primjenjuje na klinici sastoji se od razgovora sa psihoterapeutom, fizičkih aktivnosti i vježbi na otvorenom te predavanja o načinu uspostavljanja kontakata i odnosa s drugima.

Graham napominje kako cilj programa odvikavanja nije posve udaljiti ovisnike od tehnoloških pomagala, kao što to rade programi liječenja ovisnosti od alkohola ili droge, jer bi to bio nemoguć zadatak, već je njegova isključiva namjera svesti korištenje tehnologije na razumnu mjeru koja neće utjecati na kvalitetu života te obiteljske i socijalne kontakte pojedinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara