U Madridu počela donatorska konferencija za Irak

U MADRIDU je u četvrtak otvorena Međunarodna donatorska konferencija za Irak na kojoj se očekuje prikupljanje više od 27 milijardi američkih dolara za obnovu te ratom razorene zemlje.


Stručnjaci će razgovarati o iračkoj infrastrukturi i drugim prioritetima uoči ministarskog sastanka u petak, koji se smatra prvim značajnim pokazateljem stoji li međunarodna zajednica doista iza američke stabilizacije Iraka.

Otvarajući konferenciju, glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je donatore da Iraku pošalju jasan signal da su spremni reagirati na njegove "monumentalne potrebe" nakon "strašne ere" Sadamove diktature.

Konferenciji je prethodilo jako lobiranje Washingtona koji želi podijeliti troškove obnove, u čemu mu pomaže i nova UN-ova rezolucija.

Francuska i Njemačka odbile su ipak pristati na nove financijske obveze i na sastanak nisu poslale svoje ministre.

Svjetska banka procjenjuje da je za obnovu Iraka, zaključno s 2007. godinom, potrebno 56 milijardi američkih dolara. Samo za iduću godinu potrebno je 17,5 milijardi dolara.

Zasad su obećane dvije do tri milijarde dolara - plus 20 milijardi koje američka vlada planira izdvojiti u idućih 18 mjeseci, no polovicu tog iznosa činit će vjerojatno zajmovi.

Japan je za iduću godinu obećao 1,5 milijardi te 3,5 milijardi za razdoblje od 2005.-2007., Britanija 910 milijuna do ožujka 2006., Španjolska 300 milijuna do 2007., Kanada 220 milijuna do 2008., Južna Koreja 200 milijuna, Danska 100 milijuna i Indija 40 milijuna. Europska komisija najavila je 825 milijuna dolara kroz dvije godine. Svjetska banka razmatra odobravanje zajmova u iznosu do pet milijardi dolara, a MMF će dati zajam od 400 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pokušaju da nagovori donatore da budu široke ruke, SAD je pristao na osnivanje novog multilateralnog fonda, Međunarodnog fonda za obnovu, koji će upravljati prikupljenim sredstvima.

Kritičari, naime, tvrde da postojeći Fond za razvoj, kojim zajednički upravljaju Koalicijska privremena vlast i Vijeće za privremenu upravu Irakom, nije transparentan i da je najunosnije ugovore dodijelio američkim tvrtkama.

Novi fond imat će odjel za obnovu i ulaganja koji će voditi Svjetska banka i odjel za socijalna pitanja pod vodstvom UN-a.

Sjedinjene Države ne namjeravaju ipak koristiti taj fond kako bi zadržale nadzor nad svojim sredstvima.

Sudionike konferencije, predstavnike više od 70 zemalja, 20-ak međunarodnih i 13 nevladinih organizacija, štiti oko 5.000 policajaca.

Istodobno s konferencijom, u Madridu se odvija i konferencija privatnog sektora na kojoj tristotinjak poslovnih ljudi s iračkim dužnosnicima razmatra mogućnosti za ulaganja u Irak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara