U Mauritaniji u tijeku državni udar

U Mauritaniji u tijeku državni udar

AFP javlja kako je na ulicame Nouakchotta, glavnog grada Mauritanije, izašla vojska te preuzela nadzor nad državnom radio i TV postajom.

Diplomatski izvori tvrde da je vojska uhitila premijera Yahyu Oulda Waghfa, odnosno da je riječ o državnom udaru. Vojska je uhitla i predsjednika Sidi Ould Cheikha Abdallahija, a navodno je u tome sudjelovao zapovjednik predsjedničke garde.

Posljednji državni udar je u Mauritaniji izveden u kolovozu 2005. godine, nakon čega je vojna hunta vlast predala Abdallahiju, pobjedniku izbora u proljeće prošle godine.

Državni udari nisu bili rijetkost u toj afričkoj državi, koja je stekla nezavisnost od Francuske 1960. godine. Najnoviji, pak, po svemu sudeći povod ima u globalnoj ekonomskoj krizi, odnosno porastu cijena hrane koje su teško pogodile tu pustinjsku zemlju, koja mora uvoziti čak 70 % hrane za vlastite potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesposobnost Abdallahija da riješi tu krizu, odnosno optužbe za korupciju u zakladi koja vodi njegova supruga su dovele do izglasavanja nepovjerenja vladi, ali i Abdallahijevih prijetnji da će raspustiti parlament, izabran u studenome 2006. godine.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara