U Meksiku otkriveno vjerojatno najstarije pismo novoga svijeta

AMERIČKI antropolozi otkrili su na jugoistoku Meksika vjerojatno najstarije pismo američkog kontinenta.

Antropolozi sa Florida State University u Tallahasseeu predstavili su u najnovijem broju američog stručnog časopisa ´Science´ svoje otkriće pri iskapanjima ruševina grada San Andres u meksičkoj saveznoj državi Tobasco.

Riječ je o cilindričnom pečatu i ploči od dijabaza, tamnozelenog eruptivnog kamena, ukrašenih simbolima, koji su po svoj prilici najstariji zapis dosad otkriven u Novom Svijetu.

Radiokarbonskom metodom procijenjeno je da predmeti potječu iz oko 650. godine prije Krista. Prikazuju, između ostaloga, pticu iz čijega kljuna izviru simboli slični simbolima kasne kulture Maya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pretpostavlja se da je riječ o imenu kralja kojemu obično - kao u starim kulturama Meksika i Latinske Amerike - odgovara jedan dan u kalendaru. Znanstvenici drže da je takozvana La Venta kultura već u ono doba mogla poznavati ritualni 260-dnevni kalendar koji je kasnije raširen u cijeloj Latinskoj Americi.

San Andres je udaljen samo pet kilometara od La Vente, jednog od centara preklasične Olmeka kulture, koja se razvila u meksičkom priobalju 1500. godine prije Krista, a smatra se najstarijom visokom kulturom Latinske Amerike.

Novootkriveni su predmeti, po mišljenju američkih antropologa, oko 350 godina stariji od nalaza iz područja takozvane kulture Zapoteka u meksičkoj saveznoj državi Oaxaca, koji su dosad smatrani najstarijim zapisima. Pismo se u Starom Svijetu razvilo u Egiptu i Mezopotamiji prije više od 2000 godina. Sada okriveno pismo iz Olmeka kulture poslužilo je kao osnovica za idegrafsko pismo kulture Maya oko 200. do 900. godina nakon Krista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara