U Metropolitanu uskoro izložba umjetnosti Mezopotamije

U TRENUTKU kada cijeli kulturni svijet oplakuje pljačku i uništavanje muzeja u Bagdadu i Mosulu, u kojima je bilo pohranjeno 170.000 umjetničkih predmeta iz drevne Mezopotamije, kolijevke sumerske, akadske, babilonske i asirske civilizacije kojima čovječanstvo duguje pismo, matematiku i prve gradove, New York sprema do sada najveću izložbu posvećenu veličanstvenosti mezopotamske umjetnosti.

Izložba "Umjetnost prvih gradova - treće tisućljeće prije Isusa Krista između Mediterana i Inda" otvorit će svoja vrata posjetiteljima 8. svibnja u muzeju Metropolitan s oko 400 umjetničkih predmeta posuđenih iz desetak najvećih muzeja na svijetu.

Kao svjedok iznimne ljepote i vrijednosti baštine izgubljene u Iraku, za što svijet ponajprije okrivljuje američko-britanske snage, izložba u Metropolitanu će Mezopotamiju predstaviti kroz neke od najpoznatijih i najcijenjenijih umjetničkih predmeta, poput mozaika na tzv. zastavi iz Ura, posuđenog od Britanskog muzeja (British Museum) i "glave bika" od zlata i kamena lapis lazuli iz muzeja sveučilišta u Pennsylvaniji. U Metu će se "šepuriti" i slavni kip arhitekte s njegovim planom, posuđen od pariškog Louvrea.

"U ovoj tragičnoj situaciji, radi se o zapanjujućoj ironiji što ćemo prikazati dio umjetnina kako bi javnost dobila bilo kakvu ideju o tome što smo zauvijek izgubili", rekao je direktor Metropolitana Phillipe de Montebello.

Pljačka muzeja u Magdadu i Mosulu, pa potom najavljeni elitni skup u New Yorku s izlošcima kulture Mezopotamije, dolijevaju vodu na mlin onima, među kojima je i direktor Meta, koji tvrde da je raspodjela svjetske baštine između zapadnih muzeja i zemalja iz kojih potječu umjetnine dobra stvar. Oni se žestoko protive nastojanjima za povratom umjetnina u zemlje porijekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Današnje stanje rezultat je sistema podjele koji je važio krajem 19. i početkom 20. stoljeća: imali ste vlastite arheološke ekspedicije i kopali ste, a na kraju dana bi sortirali iskopano. Lokalne vlasti su nešto zadržale sebi a ostalo su dale", objašnjava Montebello.

"Ima onih koji zagovaraju povrat umjetnina zemljama iz kojih potječu...No, s Kabulom i Bagdadom smo vidjeli da je, kada je u pitanju sigurnost starina, ta "raspršenost" umjetničkih predmeta korisna", dodaje Montebello.

Za izložbu koja se pripremala punih pet godina, Metropolitan je prvi puta surađivao i s muzejima u Bahreinu, Ujedinjenim arapskim emiratima, Saudijskoj Arabiji, Pakistanu i Uzbekistanu.

Izložba će ostati otvorena do 17. kolovoza.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara