u ministarstvu zdravstva danas počinju pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo

U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi danas počinju pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstva na koje se neće odazvati predstavnik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), iako je zajedno s predstavnicima triju sindikata zdravstva imenovan u pregovarački odbor.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je Hini da njegov sindikat neće sudjelovati u pregovorima jer i dalje od ministra Andrije Hebranga traže zasebne pregovore o strukovnom kolektivnim ugovoru za liječnike.

Taj je zahtjev, međutim, u suprotnosti s nedavnim zaključkom Gospodarsko-socijalnog vijeća, u kojemu su zastupljeni predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata, da se radna i socijalna prava u pojedinim granama i djelatnostima uređuju granskim kolektivnim ugovorima, a specifičnosti pojedinih struka mogu se naknadno urediti dodacima (aneksima) kolektivnom ugovoru.

Predsjednik HLS-a kaže kako će ovih dana pokušati kontaktirati ministra Hebranga, a u znak pritiska najavljuje i mogućnost ponovnog pokretanja štrajka liječnika, koji je nakon smjene vlasti i dolaska novog ministra stavljen u mirovanje.

"Nije mi jasno što to motivira druge sindikate da se bave našim problemima umjesto da rješavaju svoje", rekao je Babić misleći pritom na predsjednicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenku Avberšek.

Avberšek je najavila da će ostala tri sindikata, koja su imenovana u pregovarački odbor, nastaviti pregovore bez HLS-a, ali će pregovarati i za liječnike kojih ima i među članstvom tih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona smatra da je način uređivanja radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj jasan iz zaključka GSV-a te da nisu mogući pregovori o strukovnom kolektivnom ugovoru samo za liječnike.

Avberšek će također od Hebranga danas zatražiti objašnjenje zašto u pozivu na današnje pregovore nema prestavnika HLS-a, iako je njihov član imenovan u pregovarački odbor.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je danas da je na sastanku 26. travnja u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo, na koji su bili pozvani i predstavnici HLS-a ali se nisu odazvali, postignut sporazum o sastavu pregovaračkog odbora sindikata u djelatnosti zdravstva za sklapanje kolektivnog ugovora.

Prema tom sporazumu, po tri člana imaju Samostalni sindikat zdravstva i socijale skrbi Hrvaske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, a po jednog člana Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinskog osiguranja te Hrvatski liječnički sindikat.

Nakon sastanka o početku pregovora izviješten je i HLS, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara