U napadu kurdskih pobunjenika poginula 24 turska vojnika

U napadu kurdskih pobunjenika poginula 24 turska vojnika

Foto: AFP

NAJMANJE 24 turska vojnika poginula su u sukobu s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske. Kurdi su izveli niz koordiniranih napada na vojne i policijske punktove u regiji Hakkari, potvrdio je za AP guverner pokrajine.

U posljednje vrijeme došlo je do povećanja broja sličnih napada, a jedan je zabilježen i jučer, kada je u eksploziji poginulo pet policajaca i troje civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, Kurdi već desecima godina traže vlastitu državu, a pokret za nezavisnost Kurda predvodi Kurdska radnička partija (PKK). U tom je konfliktu od 1984. godine poginulo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Erdoganova vlada već je neko vrijeme pod pritiskom javnosti da pronađe neko efektno rješenje u borbi protiv kurdskih napada. Vlada je najavila da će policija preuzeti veću ulogu u regiji u kojoj dominiraju Kurdi, ali taj je prijedlog izazvao mnogo skepse jer se smatra da policija nije dovoljno dobro opremljena za borbu s Kurdima.

Zasad se ne spominje mogućnost obnove takozvanog "demokratskog otvaranja", inicijative od prije dvije godine, koja je za cilj imala okončanje konflikta proširenjem manjinskih prava za Kurde.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara