U Napulju drugi dan pregovora o nacrtu Ustava EU

U Napulju drugi dan pregovora o nacrtu Ustava EU
MINISTRI vanjskih poslova Europske unije i pristupajućih zemalja započeli su u subotu u Napulju drugi dan teških pregovora o nacrtu europskog ustava koji bi trebao olakšati funkcioniranje Europske unije nakon proširenja iduće godine na deset novih članica.

Ministri nastavljaju diskusije o broju glasova sadašnjih i budućih članica EU, sastavu Europske komisije i pravu na nacionalni veto pri donošenju ključnih odluka, a na dnevnom redu sastanka je i pitanje treba li ustav EU isticati europske kršćanske korijene.

Neočekivani pomak u pregovorima postignut je u petak navečer kada su Njemačka, Francuska i Britanija objavile da su postigle dogovor o europskoj obrambenoj politici koji usklađuje vojne ambicije Europske unije s obvezama zemalja članica u NATO-u.

Iz diplomatskih izvora doznaje se da plan poziva na jačanje europskoga "stupa" u SHAPE-u, NATO-ovu vojnom stožeru u belgijskom Monsu, što je tražila Velika Britanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istodobno, postojeći kapaciteti EU za strateška vojna planiranja u Bruxellesu bit će pojačani kako bi obuhvatili i "operativne" aktivnosti, što traže Njemačka i Francuska.

Prema planu, Europski ustav uključivat će odredbe o "strukturiranoj suradnji" u obrani, što će omogućiti skupini zemalja da uspostave jače vojne veze bez čekanja na ostale zemlje članice.

Obrambeni klub bit će, ipak, otvoren za nove članice koje zadovolje određene vojne standarde. Članice EU obvezat će se i odredbom o "zajedničkoj obrani".

Pregovori o nacrtu europskog ustava trebali bi biti dovršeni do kraja godine, no s obzirom na dosadašnje rezultate sve izvjesnije je da bi se mogli produljiti i na 2004. godinu.

Sastanak u Napulju odvija se uz iznimne mjere sigurnosti. Oko konferencijskog centra Mostra dOltremare razmješteno je oko 4.000 policajaca i pripadnika antiterorističkih postrojbi spremnih na najavljene prosvjede antiglobalista.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara