U nedjelju se održavaju lokalni izbori

HRVATSKI građani u nedjelju će, na lokalnim izborima, birati svoje predstavnike u općinskim i gradskim vijećima, te u županijskim i skupštini Grada Zagreba.

Građani će birati predstavnike za 426 općinskih i 123 gradska vijeća, te za 20 županijskih i Skupštini Grada Zagreba.

Bira se ukupno 8.377 članova predstavničkih tijela, i to 5.392 u općinska i 2.062 u gradska vijeća, te 872 člana županijskih i 51 član Skupštine Grada Zagreba.

Pravo izlaska na birališta ima nešto više od četiri milijuna birača (4.015.000), odnosno hrvatski državljani sa 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice u kojoj se izbori provode i koji su u toj jedinici upisani u birački popis.

Jednaki uvjeti vrijede i za kandidate.

Izborni je prag pet posto, neovisno o tome je li riječ o neovisnoj, stranačkoj ili koalicijskoj listi.

Svako izboreno mjesto u vijeću i skupštini nosi pravo na novčanu naknadu.

Nositelji nezavisnih listi i političke stranke za svakog će člana u općinskom vijeću dobiti po tri tisuće kuna, po četiri za člana gradskog vijeća, a po pet tisuća kuna za svakog člana u županijskoj, odnosno skupštini Grada Zagreba.

Članovi lokalnih predstavničkih tijela biraju se na četiri godine, imaju neobvezujući mandat, nisu opozivi, a prava i dužnosti počinju im danom konstituiranja predstavničkog tijela.

Još se ne zna koliko će koštati nedjeljni lokalni izbori. Usporedbe radi, prošli, održani u svibnju 2001., koštali su oko 50 milijuna kuna.

Izborne troškove do sada je procjenjivalo Državno izborno povjerenstvo, no ovoga puta to neće biti slučaj.

Budući da mu država za to nije osigurala novac, DIP je najavio da neće objavljivati ni rezultate glasovanja, nego će to činiti općinska, gradska te županijska povjerenstva.

Županijska povjerenstva adresa su na koju DIP upućuje medije za sve informacije o tijeku i izbornim rezultatima.

Birališta će biti otvorena od 7 do 17 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i izborna šutnja koja počinje u prvim minutama subote, 14. svibnja.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara