U Njemačkoj počinje deaktivacija bombe iz Drugog svjetskog rata: Evakuirano 45.000 ljudi

Foto: AFP

U NJEMAČKOM gradu Koblenzu danas u 15 sati pirotehičari počinju s deaktivacijom bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata zbog koje je evakuirano 45.000 stanovnika.

Bomba teška 1800 kilograma pronađena je kako leži u rijeci Rajni, nakon što je njen vodostaj pao zbog jesenskih suša. Pirotehničari su odmah oglasili alarm, jer će deaktivacija ove bombe biti pravi izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, bomba sadrži ogromnu količinu eksploziva, a nekih 40 centimetara nalazilo se pod vodom ili u blatu zbog čega je bilo nemoguće doći do detonatora. Osim toga, kraj ove bombe koju ispustio RAF, pronađena je još jedan manja američka bomba zbog koje se sumnja da ih u blizini ima još.

Bomba je okružena stotinama vreća s pijeskom, a danas ujutro je ispumpana preostala voda s toga područja kako bi se omogućio pristup bombi. Manja američka bomba deaktivirat će se u isto vrijeme.

Radi se o najvećoj evakuaciji građana Koblenza još od Drugog svjetskog rata. Evakuirani stanovnici privremeno su smješteni u škole i dvorane u udaljenim dijelovima grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara