U Njemačkoj strahuju da bi zbog američke tužbe protiv Volkswagena mnogi mogli ostati bez posla

U Njemačkoj strahuju da bi zbog američke tužbe protiv Volkswagena mnogi mogli ostati bez posla

Foto: FAH

AMERIČKA tužba protiv Volkswagena izazvala je zabrinutost među njemačkim političarima da bi novčana kazna od nekoliko milijarda dolara mogla ugroziti radna mjesta u toj kompaniji.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u ponedjeljak da je tužilo VW zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti okoliša varanjem na eko-testovima kod nekoliko modela dizelskih vozila.

Iako će kazna vjerojatno biti daleko manja od teoretski maksimalno mogućih 48 milijardi dolara, tužba je ponovno dovela VW u središte pozornosti i to u trenutku kada se ponadao da napreduje u rješavanju tog skandala.

"Naravno da je vijest iz SAD-a zabrinjavajuća za one kojima je stalo do radnih mjesta u njemačkoj automobilskoj industriji", rekao je Hubertus Heil, zamjenik predsjednika kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Heil je izrazio nadu da će "dramatične posljedice" biti izbjegnute brzim i potpunim rješavanjem skandala. Istaknuo je da radnici VW-a ne bi smjeli trpjeti zbog onih koji su odgovorni za prijevaru s eko-testovima.

Michael Fuchs, zamjenik predsjednika kluba zastupnika CDU-a, rekao je da bi odlučno američko stajalište moglo osnažiti američke proizvođače automobila na štetu njemačkih suparnika.

No Kerstin Andreae, predstavnica Zelenih, napomenula je da se američki potez mogao očekivati.

"Nikome nije u interesu da VW bude ovime uništen, ali ne može postojati pravni vakuum za kompanije, čak i ako su one jako važne za gospodarstvo poput VW-a", kazala je, dodajući da i ona također strahuje za radna mjesta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara