U Njemačkoj uhićen bivši udbaš Vinko Sindičić

Tekst: N.A.
Foto: Ilustracija

NJEMAČKA policija danas je u Munchenu uhitila Vinka Sindičića, jednog od najpoznatijih jugoslavenskih udbaša i atentatora, i pritvorila ga. Nijemci obavijestili Hrvatsku o Sindičićevom uhićenju koje je povezano sa slučajem Đureković, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Vinko Sindičić bio zaštićeni svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. Prates je prije godinu i pol osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu poznatog hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora marketinga zagrebačke Ine Stjepana Đurekovića.

List nagađa da su Nijemci zaključili da ih je Sindičić u nekim elementima svojih svjedočenja varao ili su ga našli odgovornim za neko drugo kazneno djelo jer se u Njemačkoj i dalje nastavljaju istrage o ubojstvima hrvatskih emigranata koja je počinila jugoslavenska tajna policija. Sindičić je služio zatvorsku kaznu ubog ubojstva Nikole Štedula, a zatim je izručen Zagrebu gdje mu se sudilo zbog ubojstva Brune Bušića. No, naprasno je oslobođen optužbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara