U Opatiji savjetovanje hrvatskih pravnika

TRADICIONALNO, 19., savjetovanje "Aktualnosti hrvatskog zakonodavstva i pravne prakse" na kojem sudjeluje oko 900 pravnika počelo je danas u Opatiji.

Znanstvenici i stručnjaci s područja prava prenose pravosudnim djelatnicima i drugim stručnjacima putem referata i priopćenja novosti iz građanskoga, trgovačkog, radnog i upravnog prava u praksi.

U tijeku trodnevna rada na skupu će se u osam referata i 18 priopćenja, među ostalim, govoriti o odgovornosti Hrvatske za štetu nastalu zbog ratnih i terorističkh djelovanja, novostima u zemljišnoknjižnom pravu, radu skupština u glavničarskim društvima, utjecaju zakona o parničnom postupku na radne sporove i sudski raskid ugovora o radu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj savjetovanja i predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić kazao je da je posebnost građanskog prava u tome što na nj odnosi 90 posto ukupna broja sudskih predmeta. Ustvrdio je kako je nepravedno da se u toj situaciji slika stanja o sudstvu u javnosti stvara na temelju nekoliko desetaka, uglavnom ekscesnih slučajeva. Kazao je da je prevelik pritisak na sudove upravo na području građanskog i radnog prava zbog sve većeg broja tužba zbog neisplaćenih plaća ili drugih sporova u vezi s primanjima radnika, kojih je mnogo i između državnih službenika i države kao poslodavca.

Rekao je da je mnogo tužba zbog neplaćanja zbog, kako je rekao, posve nedjelotvorna Zakona o ovrsi. Naveo je da će zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom zemalja EU-a najviše mijenjati upravo zakoni o kojima se govori na savjetovanju.

Savjetovanje je priredilo Hrvatsko društvo za građanskopravne znanosti i praksu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara