U Parizu umro legendarni fotograf Goksin Sipahioglu, osnivač agencije Sipa

U Parizu umro legendarni fotograf Goksin Sipahioglu, osnivač agencije Sipa

Foto: AFP

GOKSIN SIPAHIOGLU, fotograf i novinar, osnivač poznate agencije Sipa iz Pariza, preminuo je jutros u 8:15 sati. Imao je 84 godine. Slavni će fotograf biti pokopan u ponedjeljak u Istanbulu.

Sipahioglu je rođen 28. prosinca 1926. u turskom gradu Izmir. Fotografijom se bavio cijelog života, te pokrivao neke od najvažnijih priča 20. stoljeća: od kubanske raketne krize, preko praškog proljeća do napada na izraelske sportaše na Olimpijskim igrama u Muenchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1973. godine u Parizu je osnovao agenciju Sipa, koja je vrlo brzo postala jedna od vodećih fotografskih agencija u svijetu. Sipahioglu je 30 godina osobno vodio svoju agenciju: 2001. prodao ju je francuskoj firmi Sud Communication, a dvije godine kasnije odstupio je s mjesta šefa uprave.

Sipahiogluova agencija kroz godine je bila utočište najboljih svjetskih fotografa. Za Sipu je svojevremeno radio i proslavljeni hrvatski fotograf Jadran Lazić.

"Zadnji sam puta Goksina vidio prije 20-ak dana, stao sam 13. rujna u Parizu, na putu iz Los Angelesa prema Hrvatskoj. Izgledao je dosta dobro, nije bio bolestan, tako da je ovo sasvim neočekivano", kaže Lazić za Index, te dodaje kako je Sipahioglu bio jako zadovoljan zbog izložbe koju je nedavno organizirao u Splitu. To je bila njegova posljednja izložba i zabilježila je popriličan uspjeh; u 14 dana Sipahiogluove fotografije vidjelo je više od 7500 posjetitelja.

"Kad su mi jutros javili da je umro, to je bio šok. Svijet novinarstva izgubio je velikana, velikog fotografa, velikog novinara i nevjerojatnog čovjeka. Goksin je bio neponovljiv. Mislim da se takav čovjek više neće roditi", kaže nam Lazić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara