U Petrinji nije obavljena primopredaja vlasti

U PETRINJI danas nije obavljena primopredaja gradske vlasti, jer su predstavnici dosad vladajuće koalicije HSP-a, HDZ-a, HKDU-a i HB-a odbili predati vlast dosadašnjoj oporbi.

Oporbeni blok vijećnika Nezavisne gradske liste, HNS-a, SDP-a i HSS-a na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 4. srpnja preuzeo je vlast u Petrinji, nakon što je, primjenom Ustavnog zakona o manjinama, Vera ŠoliĆ iz Nezavisne liste ušla u Gradsko vijeće kao pripadnica srpske manjine.

Time se izjednačio omjer oporbenih i vladajućih vijećnika na 11 prema 11, a prevagu oporbi donio je Miroslav Petračić izlaskom iz HDZ-a i Poglavarstva i prelaskom u HSS.

Vijećnici Nezavisne gradske liste, HNS-a, SDP-a i HSS-a na sjednici 4. srpnja raspustili su Poglavarstvo i smijenili dužnosnike iz koalicije HSP-a, HDZ-a, HKDU-a i HB-a, a Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave potvrdilo je svojim mišljenjem da je ta sjednica bila legalna.

No, tu sjednicu i dalje ne priznaje aktualna vlast u čije ime su Pejo Trgovčević (HSP) i Vlado Kireta (HDZ) danas odbili ustupiti svoja mjesta predstavnicima bivše oporbe koji su došli u zgradu Gradske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoizabrani gradonačelnik Miroslav Gregurinčić (Nezavisna gradska lista), Darinko Dumbović (HNS) i Krešo Kovačićek (SDP) izjavili su novinarima da bivša vlast više nema legitimitet ni većinu u Gradskom vijeću, već se "grčevito bori za ostanak na vlasti i radi protiv petrinjskih građana".

Trgovčević je pak izjavio da su od Ministarstva pravosuđa zatražili novo mišljenje o sjednici Gradskog vijeća 4. srpnja, pa će, kada dobiju pravnoobvezujući rješenje, isti dan odstupiti.

Dosadašnja petrinjska vlast ocjenjuje mišljenje Ministarstva pravosuđa kao "stavljanje politike iznad prava i vraćanje u olovna vremena".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara