U Petrinji se očekuju izvanredni izbori

PETRINJSKA gradska vlast koalicije HSP-a, HDZ-a, HKDU-a i HB-a prošlotjednu sjednicu Gradskog vijeća koju su sazvali oporbeni vijećnici NGL-a, HNS-a, SDP-a, HSS-a smatra nezakonitom, istaknuli su na konferenciji za novinare petrinjski gradonačelnik Pejo Trgovčević (HSP) i predsjednik HSPa Anto Đapić te sisačkomoslavački župan Đuro Brodarac (HDZ), predsjednik petrinjskog HDZa i zamjenik gradonačelnika Vlado Kireta te predsjednica Gradskog vijeća Ana Bešlić (HDZ). L

Prošli petak oporbeni blok vijećnika Nezavisne gradske liste (NGL) HNS-a, SDP-a i HSS-a na hitnoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća "preuzeo je vlast" nakon što je, primjenom Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama u Gradsko vijeće ušla Vera Šolić (NGL) kao predstavnica srpske manjine i time se izjednačio omjer vladajućih i oporbenih vijećnika na 11 prema 11.

Prevagu oporbi donio je Miroslav Petračić izlaskom iz HDZ-a i Poglavarstva te ulaskom u HSS, pa je koalicija NGL-a, HNS-a, SDP-a i HSS-a dobila 12 prema 10 vijećnika iz dosadašnjeg vladajućeg bloka HSP-a, HDZ-a, HKDU-a i HB-a.

"Preuzimajući vlast", također su izabrali novo gradsko vodstvo: za gradonačelnika Miroslava Gregurinčića (NGL), dogradonačelnika Darinka Dumbovića (HNS) i predsjednika Gradskog vijeća Miroslava Petračića (HSS) pa grad Petrinja sada ima po dva gradonačelnika, dogradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đuro Brodarac rekao je kako je taj oporbenjački postupak nelegalan te da će o njemu izvijestiti međunarodne udruge u Hrvatskoj, a pozvao je mr. Teodora Antića, pomoćnika ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, da se javno očituje o petrinjskom slučaju.

Anto Đapić smatra da će se u Petrinji morati održati izvanredni lokalni izbori.

Gradonačelnik Trgovčević je rekao da u očekivanju očitovanja mjerodavnog ministarstva dosadašnja gradska vlast radi kao da nije ni bilo izvanredne sjednice oporbe, "a u slučaju priznavanja njihovih odluka podnijet ćemo ustavnu tužbu i provoditi ostale zakonske mjere".

Ana Bešlić je ponovila da nije sazvala petrinjsko Gradsko vijeće jer još nema autentična tumačenja primjene Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara