U početku dokaznog postupka ispitana šestorica svjedoka

NA SPECIJALNOM  sudu za ratne zločine u Beogradu u srijedu je, na suđenju šestorici optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, počeo dokazni postupak u kojemu su ispitana šestorica svjedoka.

Svi su oni 1991. godine živjeli u Vukovaru. Potvrdili su da su bili mobilizirani početkom rata u Hrvatskoj i da poznaju optužene. Svjedok Dragan Dulić, koji se dobrovoljno uključio u Teritorijalnu obranu i bio ranjen već trećeg dana borbi, nije potvrdio da poznaje optuženu šestoricu, već da samo drugooptuženog Stanka Vujanovića poznaje iz viđenja.

Svi su svjedoci tvrdili da nisu znali za ubojstvo civila na poljoprivrednom dobru Ovčara, te da su glasine o tome čuli mjesec ili dva kasnije. Za Teritorijalnu obranu Vukovara tvrdili su da je bila "više termin, a ne formacija".

Ipak, svjedok Darko Fot potvrdio je da je njegova četa, kojom je zapovijedao njegov brat Siniša, poginuo 1991. godine, bila u sastavu Teritorijalne obrane, pod zapovjedništvom JNA.

Fot je u svom svjedočenju opisao da je 18. studenoga 1991. bio u dvorištu "Veleprometa", kamo su dovedeni zarobljenici, te je tamo vidio svog znanca Karla Crka, koji je kasnije ubijen.

"Čuo sam da su pobijeni ustaše. Crk nije bio ustaša po mom mišljenju, bili smo kućni prijatelji i strašno mi je žao", kazao je svjedok. Ustvrdio je da je od majora JNA Veselina Šljivančanina čuo da će se "svim krivcima za zločine suditi kao u Nuernbergu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borislav Bogunović, ministar policije tzv. Republike Srpske Krajine 1991. godine, svjedočio je da je 19. studenoga te godine održan sastanak tzv. vlade u prostorijama "Veleprometa", na kojem su bili Goran Hadžić, Slavko Dokmanović, Milorad Samoborac, Željko Ražnatović Arkan (kao Hadžićeva pratnja) i drugi, te da je tada čuo da zarobljenike odvoze u Šid, Srijemsku Mitrovicu ili Begejce, gdje će biti ispitani. Tada je Veselin Šljivančanin odbio zahtjev da se navodnim krivcima sudi u "RSK", a ne u Srbiji.

Svjedok Dušan Jakšić, zapovjednik Teritorijalne obrane, potvrdio je da je TO bila najprije podređena srijemsko-mitrovačkoj brigadi JNA, a kasnije Gardijskoj brigadi, a da su optuženi Stanko Vujanović i Miroljub Vujović bili zapovjednici četa. Kako je kasnije, odgovarajući na pitanja predsjednika vijeća Veska Krstajića, objasnio, naređenja su dobivali od oficira JNA Mile Mrkšića i Veselina Šljivančanina.

Neposredno nakon pada Vukovara, 18. studenoga, Šljivančanin je za novog zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara imenovao prvooptuženog Miroljuba Vujovića, rekao je svjedok.

Nastavku suđenja, uz predstavnike nevladinih organizacija, prisustvovali su i promatrači Vlade RH, odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Mikuličić, te predstavnici Veleposlanstva RH u Beogradu. Kao stranke u postupku sudjeluje i nekoliko beogradskih odvjetnika, koji su predstavnici oštećenih, zasad 53 obitelji čiji su članovi ubijeni na Ovčari 1991. godine.

Kako je novinarima rekao glasnogovornik Specijalnog suda Bruno Vekarić, u okviru istrage koja se vodi protiv još 13 osumnjičenih za zločin na Ovčari, istražni sudac i zamjenik specijalnog tužitelja za ratne zločine ovih su dana, od predviđenih devet, ispitali šest svjedoka u Zagrebu, ali i trojicu haških optuženika u Scheveningenu - Veselina Šljivančanina, Milu Mrkšića i Miroslava Radića.

Kako se predviđa, nakon sutrašnjeg ispitivanja još osam predviđenih svjedoka, u svibnju će predmet protiv dodatno osumnjičenih najvjerojatnije biti spojen s postupkom koji je u tijeku protiv šestorice optuženih za zločin na Ovčari.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara