U porastu nasilje i prijevare nad starijim osobama

NASILJE nad starijim osobama je u porastu, a imovinski delikti tj. prijevare kao najčešći oblik nasilja, u posljednjih devet mjeseci porasli su za više od 100 posto, rečeno je danas na okruglom stolu "Zlouporaba prava starijih osoba" koji je organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

"Nasilje nad starijim osobama još je uvijek sivo područje o kojem se malo govori, a trebalo bi postati predmet pozornosti javnosti", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Uzroci tome su neinformiranost starijih i nezainteresiranost zajednice za taj problem, kao i nedostatak zakonske regulative kojom bi se povećala sigurnost starijih osoba.

Kosor upozorava da nema sustavne evidencije o nasilju nad starijima, no navodi podatak MUP-a da su imovinsko-pravni delikti prema starijima lani u odnosu na prethodnu godinu porasli za osam posto, pri čemu su vrlo česti oblik iskorištavanja ugovori o doživotnom uzdržavanju.

Za osam posto porastao je i broj seksualnih delikata i drugih oblika fizičkog i emocionalnog nasilja nad starijima.

"Opasnost od nasilja prema starijima raste što je obitelj siromašnija, a zanemarivanje starijih ničim nije sankcionirano", kaže Kosor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal upozorio je na zakidanje oko 700 tisuća ljudi koji su ostali izvan drugog stupa mirovinske reforme i koji u mirovinu odlaze po znatno nepovoljnijim uvjetima od sadašnjih umirovljenika.

Nahtigal tvrdi da im je ugrožena egzistencija jer primaju mirovine 30 do 40 posto niže od onih koji su u mirovinu otišli prije reforme. Smatra da bi za izračun njihovih mirovina trebalo uzimati 10 najpovoljnijih godina staža, kako je to bilo prije početka reforme.

Nahtigal je pohvalio nastojanja Ministarstva obitelji koje u 10 gradova provodi programe pomoći starijim osobama.

Tim programima, koje provodi Uprava za međugeneracijsku solidarnost, u ovoj je godini obuhvaćeno 8.146 ljudi, a do kraja bi godine taj broj trebao biti udvostručen. Na tim je poslovima stalno ili privremeno zaposleno 310 ljudi, rečeno je.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara