U potresu više od 500 mrtvih, ali Iran ne traži pomoć

BROJ poginulih u potresu koji je pogodio jugoistok Irana u srijedu je premašio 500 i rast će dok se ne završi potraga u najudaljenijim selima, ali Islamska Republika neće tražiti stranu pomoć, izvijestile su vlasti.

"Službeni podaci pokazuju da imamo 520 mrtvih, a taj će broj najvjerojatnije rasti", kazao je za AFP Iraj Charifi, ravnatelj sveučilišne bolnice u glavnom gradu pokrajine Kerman i predstavnik ministarstva zdravstva u toj pokrajini.

"Ne vjerujemo da će biti puno više od 550 mrtvih", rekao je ministar unutarnjih poslova Abdolvahed Mussavi Lari u Hutkanu, mjestu koje je među najteže pogođenim mjestima u potresu jakosti 6,4 po Richteru kojega je epicentar bio nedaleko od grada Zaranda, sedamdesetak kilometara sjeverno od Kermana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema ministrovim riječima, potres se osjetio u 50 sela, od kojih su neka u potpunosti uništena, pogodio je 10.000 obitelji i oštetio i uništio 8000 kuća.

Unatoč prekidu diplomatskih veza između Teherana i Washingtona te neprijateljstvu između dviju prijestolnica američki predsjednik George W. Bush ponudio je u srijedu pomoć SAD-a Iranu.

"Ne tražimo pomoć, ali ćemo ju prihvatiti" ako dođe, kazao je iranski predsjednik Mohamad Hatami.

Nakon potresa u Bamu iranske vlasti su doživjele žestoke kritike zbog sporosti u pružanju pomoći, a zatim u obnovi. Tako su u utorak istaknule da uspješno djeluju, bez ičije pomoći.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara