U povodu 50 zlatnih godina večeras svečani koncert Zagrebačkih solista

ZAHVALNI smo osnivačima kao i cijeloj jednoj generaciji glazbenika, od kojih neki nisu više živi, a koji su sudjelovali u unaprjeđenju djelovanja Zagrebačkih solista, izjavio je uoči večerašnjega svečanog koncerta Zagrebačkih solista u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u povodu 50. obljetnice tog ansambla koncertni majstor Tonko Ninić.

Dodao je kako su istodobno zahvalni zagrebačkoj publici koja ih je sve vrijeme pratila i bila, ne samo dobar, već i strog kritičar.

Na današnji dan 1954. pod vodstvom Antonija Janigra Zagrebački solisti održali su svoj prvi javni nastup u Bjelovaru, postavši jedan od najcjenjenijih ansambala te vrste u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 1968. nastupaju bez dirigenta, pod umjetničkim vodstvom koncertnog majstora, na čijem su mjestu u posljednje vrijeme bili Anđelko Krpan i Karlo Slobodan Fio.

U jubilarnoj sezoni umjetničko je vodstvo sastava preuzeo Tonko Ninić, koji ga je vodio i više godina do 1997.

Večerašnji gala koncert, kako je najavljeno, započinje Mozartovim Divertimentom za gudače u F-duru, KV 138, a nastavlja se Josipovićevom Sambom da camera, Souvenir de Florence, op. 70 P.I. Čajkovskog te Bachovim Trećim brandenburškim koncertom. U izvedbi Haydnova Koncerta za violončelo i gudače u C-duru gostuje violončelistica Monika Leskovar.

Prije večerašnjega koncerta u predvorju Velike dvorane Vatroslava Lisinskoga bit će predstavljena obljetnička monografija "Zagrebački solisti - 50 zlatnih godina".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara