U povodu blagdana Blagovijesti održan sabor biskupa Riječke metropolije

U POVODU proslave blagdana Blagovijesti, zaštitnice gospićke katedrale Blažene Djevice Marije, u Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije danas je održan sabor biskupa Riječke metropolije.

Biskupi su razgovarali o pripremama za dolazak Svetog Oca koji će pohoditi Hrvatsku pod geslom "Obitelj - put Crkve i naroda".

Kako je izjavio riječki metropolit dr. Ivan Devčić, pripreme za dolazak Svetog Oca u punu su zamahu i zadovoljni smo radom Organizacijskog odbora, a uskoro se očekuje i ponovan dolazak pročelnika Papina protokola msgr. Renata Boccarda koji će ocijeniti tijek priprema za taj događaj.

Potrebno je pojačati pastoralne pripreme vjernika u župama i dekanatima kako se ne bi dogodilo da dolazak Svetog Oca prođe bez duboka odjeka u životu naše Crkve, rekao je dr. Devčić, dodavši da je bilo riječi i o životu i radu u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci u kojem se odgajaju svećenici svih četiriju biskupija Riječke metropolije kao i svećenički kandidati Zadarske nadbiskupije.

Na saboru su biskupi izviješćeni i o inicijativi Gospićke biskupije o podizanju memorijalnog centra na Krbavi. Kako je rekao biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović, prije 510 godina više od 10.000 Hrvata pošlo je na Krbavsko polje u bitku s Turcima spremno da se žrtvuju kako bi svojoj domovini osigurali bolju budućnost, većina od njih pala je na Krbavskom polju a da to ničim nije zabilježeno.

Sada, kad treći put u Hrvatsku dolazi Sveti Otac, bilo bi dobro, rekao je biskup Bogović, da u prvi plan stavimo te ljude u ovo vrijeme kad se govori o ratu i da se dostojno obilježi taj događaj. To nastojanje da se izgradi memorijalni centar dobiva svestranu potporu, a o njoj smo s vodstvom Ličko-senjske županije izvijestili i predsjednika Hrvatskog sabora, zaključio je Bogović.

U sklopu svečanosti u Gospiću su se sastali i članovi Komisije Hrvatske biskupske konferencije za praćenje zbrinjavanja useljenika na područjima posebne državne skrbi.

Pomoćnik ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Lovre Pejković predstavio je dosadašnje aktivnosti Ministarstva i plan konačna rješavanja toga pitanja. Kako bi se vratila imovina vlasnicima, APN kupuje 3000 kuća, a država dodjeljuje građevni materijal za 2000 korisničkih obitelji za što je osiguran novac u državnom proračunu za 2003., rekao je Pejković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara