U Prijedoru pokopana tijela 305 Bošnjaka i Hrvata

U ČETVRTAK je u Prijedoru organiziran ispraćaj posmrtnih ostataka 298 Bošnjaka, četiri Roma i tri Hrvata koji su ubijeni tijekom rata u BiH, a čija su tijela nakon ekshumiranja iz nekoliko grobnica identificirana tijekom protekle godine dana.

U gradskom naselju Rizvanovići vjerskom obredu, koji je služio poglavar Islamske zajednice BiH reis ul-ulema Mustafa efendija Cerić, osim obitelji ubijenih, nazočili su i predsjedajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, dopredsjednik Republike Srpske (RS) Adil Osmanović, kao i više dužnosnika, predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda u RS i BiH.

"Osim što odajemo počast nevinim žrtvama, ovo je i prigoda da još jednom kažemo da ćemo učiniti sve da nestali u ratu budu pronađeni i dostojanstveno pokopani, a odgovorni za zločine kažnjeni", kazao je predsjedajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Iskazujući sućut obiteljima ubijenih, prijedorski župnik Marijan Stojanović kazao je da posljednji oproštaj od nevinih žrtava ne smije biti "povod za mržnju i osvetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka ovo bude poticaj za oprost i pogled unaprijed jer uvjet za mir upravo je opraštanje", kazao je Stojanović.

Prema posljednjim podacima, na području prijedorske općine tijekom rata u BiH registrirano je 3,6 tisuća nestalih Bošnjaka, Hrvata i drugih. Do sada su pronađena tijela 2.600 osoba iz te skupine, a identificirana su tek 1372 tijela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara