U proceduru upućene izmjene Zakona o trgovini koje reguliraju rad nedjeljom

ZAKONSKI prijedlog o radu trgovina nedjeljom koji su zajednički izradili predstavnici Katoličke crkve, sindikata, poslodavaca i obrtnika poduprli su svi saborski klubovi zastupnika, a u zakonsku proceduru ga je uputio Klub zastupnika HSS-a, rekao je danas Hini ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Bože Vuleta.

"U jučerašnjim razgovorima s klubovima zastupnika dobili smo potporu svih, pa i SDP-a, koji je nakon uklanjanja nekih nejasnoća također izrazio potporu prijedlogu, uz naglasak da treba više poraditi na kontroli provođenja zakona, odnosno pojačati rad Državnog inspektorata", kazao je Vuleta.

Po tom prijedlogu, nedjelja bi bila dan tjednog odmora, a rad bi bio dozvoljen samo u turističkim mjestima za vrijeme sezone, trgovinama prehranom prema koncesiji dodijeljenoj na javnom natječaju, te na precizno utvrđenim važnim punktovima, kao što su granični prijelazi, zračne luke, kolodvori, kiosci s novinama, benzinske postaje, bolnice i slično.

U prijedlogu koji je izradila radna skupina Hrvatskog Caritasa, Franjevačkog instituta za kulturu mira, Sindikata trgovine Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca propisuje se da u slučajevima kada poslodavac dobije dozvolu rada nedjeljom nijedan radnik ne bi smio raditi više od jedne nedjelje mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predviđeno je da koncesiju za rad nedjeljom u manjim mjestima može dobiti jedna trgovina s pretežito prehrambenim proizvodima, a u većima jedna trgovina na 10.000 stanovnika, pri čemu bi bile isključene trgovine s više od 200 četvornih metara prodajnog prostora.

Tijekom turističke sezone radno vrijeme prodavaonica u turističkim mjestima propisivala bi županijska poglavarstva. Ona donose odluku i koje vrste trgovina trebaju tada raditi i koliko dugo.

Po Vuletinim riječima, peticiju za zabranu rada nedjeljom u trgovinama potpisalo je više od 300.000 ljudi, a trenutno je u tijeku njezino konačno prebrojavanje i prikupljanje po svim župama u Hrvatskoj.

Peticija će predstavnicima Vlade i Sabora biti uručena "kad za to bude vrijeme", kaže Vuleta, a predviđeno je da to učini zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara