U prometnim nesrećama u Hrvatskoj nestao grad veličine Siska

U prometnim nesrećama u Hrvatskoj nestao grad veličine Siska

HRVATSKI savjet za sigurnost prometa na cestama iznio je podatak da je u posljednjih deset godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama poginulo oko 30 tisuća ljudi, što je cijeli jedan grad veličine Siska.

Samo lani je u prometnim nesrećama poginula 701 osoba, teško je stradalo 4800, a lakše 21 tisuća. U odnosu na godinu prije to je povećanje broja stradalih za 11,8 posto, piše Slobodna Dalmacija dodajući da je u prvih pet mjeseci ove godine broj stradalih narastao čak 21 posto u odnosi na lani.

U prva četiri mjeseca ove godine u prometnim je nesrećama stradalo 7243 osoba, od kojih je 185 poginulo, 1202 su bile teško ozlijeđene, a 5856 lakše ozlijeđene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako se ovakav trend nastavi, doveli bismo se u situaciju da 2004. godina bude obilježena kao godina s najvećim brojem poginulih u posljednjih 10 godina. Zato što hitnije treba poduzeti sve mjere kako bi se ovo krvoproliće na hrvatskim cestama zaustavilo" - rekao je za Slobodnu Dalmaciju državni tajnik za promet i veze Dražen Bregalec.

Članovi Savjeta traže što hitnije donošenje Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a smatraju kako veliku ulogu u sigurnosti cestovnog prometa ima i izobrazba mladih, kao i roditeljska briga, jer u čak 95% slučajeva nesreće u prometu izazivaju mladi vozači muškog spola.

Tajnik Savjeta Ajduk rekao je kako se sigurnost prometa na cestama može procijeniti nizom pokazatelja, a jedan od njih je broj prometnih nesreća na milijun vozila. Prema tom pokazatelju, piše Slobodna Dalmacija, Hrvatska je sa 457 poginulih godišnje gotovo pri dnu ljestvice. Iza Hrvatske su Albanija sa 1372 poginula, Kazahstan sa 1714, te BiH sa 2150 poginulih u prometu godišnje, a u gornjem dijelu nalaze se Švedska sa 113, Velika Britanija sa 115, te Njemačka sa 128 poginulih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara