u pučkom otvorenom učilištu otvorena izložba abela brčića

Najnovijim ciklusom slika nastalih u posljednje dvije godine večeras se u Pučkom otvorenom učilištu zagrebačkoj publici prvi put samostalnom izložbom predstavio korčulanski slikar Abel Brčić.

Dvadeset i pet izloženih radova u tehnikama akrilik i ulje na platnu inspirirano je, kako je sam autor rekao, dalmatinskim podnebljem, posebice korčulanskim krajolikom.

Osim tih radova, izloženo je i nekoliko slika na kojima se može pratiti unutrašnjost dalmatinskih kuća (soba s kaminom, kuhinja).

Abel Brčić istaknuo je da je izloženim slikama želio podsjetiti otočane kako su te stare dalmatinske kuće građene tako da izgledaju kao "da griju jedna drugu", čime se izražavala bliskost susjeda, za razliku od današnjace kada svatko za sebe traži što veću parcelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svojom mjerom slikarske preobrazbe vedutama starih dalmatinskih gradova Korčule, Dubrovnika i pitoresknim zdanjima u blizini mora Brčić daje poseban šarm, kako stupnjem kolorističke otvorenosti tako i provedenom stilizacijom", kazao je, uz ostalo, povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić koji je i otvorio večerašnju izložbu.

Abel Brčić rođen je 1956. u Žrnovu na Korčuli. Slikarstvom se bavi od 1974. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Splitu 1978. Od 1986. član je njemačkog udruženja "Savez za slobodnu umjetnost" u Darmstadtu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Korčuli 1980. i od tada aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Izložba u Pučkom otvorenom učilištu otvorena je dva tjedna.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara