U ruskom Dagestanu ubijen direktor javne televizije

DIREKTOR javne televizije u ruskoj republici Dagestan, Gadži Abašilov, je ubijen, a njegov vozač ranjen, kada su nepoznate osobe pucale na automobil u kojem se nalazio, u blizini supermarketa u centru u Mahačkale, glavnog grada republike.

Ured ruskog državnog tužitelja je priopćio da će istragu preuzeti federalni istražitelji, te da će je osobno nadgledati vrhovni ruski tužitelj Jurij Čajka.

58-godišnji Abašilov na mjesto direktora televizije u Dagestanu imenovan prije godinu dana, javlja Itar-tass.

Vijest o ubojstvu Abašilova je došla na isti dan kada je u Moskvi pronađeno truplo Ilijasa Šurpajeva, novinara televizije "Kanal 1". Šurpajev, kojeg su nepoznati počinitelji zadavili i izboli nožem u njegovom stanu, također je rodom iz Dagestana.

Ruski mediji citiraju kućepaziteljicu koja je policiji rekla da je Šurpajev nedugo prije ubojstva u stan primio dva mladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mark Tolčinski, glasnogovornik ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, tvrdi da trenutno nema nikakvih indicija da su ubojstva Abašilova i Šurpajeva povezana.

Međutim, jučerašnji događaj je ipak rusku javnost podsjetio da je od 2000. godine u Rusiji ubijeno više od deset novinara, i to najčešće zbog razotkrivanja korupcijskih afera. Od svih tih ubojstava je najpoznatiji slučaj Ane Politkovskaje, koja je bila žestoki kritičar Putinovog režima, a čije je ubojstvo zapadnim vladama i liberalnoj oporbi u Rusiji dokaz kako se Rusija udaljila od demokracije.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara