U saboru završila rasprava o prijedlogu državnog proračuna za 2006.

ZASTUPNICI Hrvatskog sabora završili su večeras raspravu o prijedlogu državnog proračuna za 2006., koji bi po Vladinu prijedlogu trebao iznositi 98,8 milijarda kuna.

U polemičnoj raspravi vladajući su tvrdili da je proračun razvojan, a oporbenjaci da je nerealan i da ne omogućuje provedbu reformi.

Na prijedlog proračuna zastupnici će do sutra u podne moći podnositi amandmane, kazao je potpredsjednik Sabora Luka Bebić.

Ministar financija Ivan Šuker obrazložio je večeras i prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna za iduću godinu.

U pojedinačnoj raspravi o prijedlogu državnog proračuna Andrija Hebrang (HDZ) ističe da makroekonomski pokazatelji potvrđuju gospodarski uzlet te da je ojačana fiskalna disciplina, smanjen deficit i povećan izvoz. To predloženi proračun učvršćuje i u iduću godinu dana te ga zato treba poduprijeti, dodao je Hebrang.

Jagoda Martić (SDP) smatra da proračun građanima odašilje jasnu poruku da će s nižim plaćama i mirovinama moći kupovati manje. Mato Arlović (SDP) drži da bi se iz državnog proračuna moralo više izdvojiti za ravnomjerniji razvoj nego do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospoadrstva Petar Čobanković istaknuo je da Vlada vodi računa o ravnomjernu razvoju svih hrvatskih županija i krajeva te da je za iduću godinu za poljoprivredu predviđena 2,1 milijarda kuna, a 2003. to je bilo 1,6 milijarda.

Jozo Radoš (HNS) proračun je ocijenio konzervativnim, da onemogućuje veće pomake u usporedbi s prijašnjim godinama te da je Hrvatska propustila mogućnost da učini bitnije reformske iskorake.

Ljubica Brdarić (SDP) drži da je "ambicija" predloženog proračuna "zakrpati rupe" te da je proračun "tapkanje u mjestu".

Željko Pavlic (MDS) pak smatra da proračun i dalje blokira decentralizaciju koja je Hrvatskoj "i te kako potreban".

Sabor sutra o zakonima o računovodstvu i reviziji

Sabor sutra nastavlja sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu zakona o računovodstvu, konačnom prijedlogu zakona o reviziji i prijedlogu zakona o turističkom zemljištu.

Zastupnici će također raspravljati o prijedlogu odluke o imenovanju pravobraniteljice za djecu te prijedlogu kandidata za izbor članova Državno-odvjetničkog vijeća te prijedlogu imenovanja sudaca porotnika Vrhovnog suda.

Sjednica počinje u 10 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara