U SAD ponovno počela rasti podrška ratu u Iraku

U SAD ponovno počela rasti podrška ratu u Iraku

AKO je suditi prema najnovijoj anketi koju su proveli USA Today i Gallup, optimizam američkih vojnih zapovjednika u Iraku se prenio i na američku javnost i nakon dugo vremena odrazio kroz prvi značajniji porast podrške daljem vojnom angažmanu.

Anketa se odnosila na najnoviju američku strategiju u Mezopotamiji, koja se temeljila na 30.000 dodatnih trupa koje su trebale poboljšati sigurnosnu situaciju u Bagdadu i drugim "problematičnim" oblastima, spriječiti eskalaciju sektaškog nasilja i omogućiti iračkim političkim vođama da pronađu trajno političko rješenje koje će stvoriti uvjete za američko povlačenje u bliskoj budućnosti.

Dok je prije mjesec dana samo 22 % Amerikanaca vjerovalo da će ta strategija uroditi plodom, sada u to vjeruje njih 31 %. Broj onih koji vjeruju kako pojačanje neće dovesti do nekih promjena je pao s 51 % na 44 %. Postotak onih koji vjeruju da će dodatne američke trupe samo pogoršati stanje iznosi 24 %, u odnosu na 25 % prije mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketa pokazuje i određeni pad podrške za potpuno američko povlačenje do 1. travnja sljedeće godine - na čemu je inzistirala demokratska većina u Kongresu - iako ona još uvijek iznosi oko dvije trećine ispitanih.

Danas 57 % Amerikanaca vjeruje da je rat u Iraku bio greška, dok je prije mjesec dana to vjerovalo njih 62 %.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara