U Sarajevu ministri obrane jugoistočne Europe za jačanje suradnje

MINISTRI obrane i visoki dužnosnici ministarstva obrane zemaljačlanica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) zauzeli su se u četvrtak u Sarajevu za dalje jačanje mira i stabilnosti u regihu kao i za što brže uključenje svih država s tog područja u euroatlanstke integracije.

Taj sastanak predstavljao je prvi susret takve vrste, a pomoćnica ministra obrane Hrvatske Jelena Grčić-Polić, koja je predvodila hrvatsko izaslanstvo, ocijenila je kako je ovo upravo stoga bila povijesna konferencija.

"Naša je poruka da je ovo doista povijesna konferencija jer je ovo prvi puta da se sastaju ministri obrane", kazala je Grčić-Polić.

Istaknula je da okupljanje u Sarajevu treba shvatiti i kao izravnu potporu naporima koje Bosna i Hercegovina poduzima na preustroju svog obrambenog sustava pri čemu je najznačajniji korak to što je ta zemlja nedavno dobila svog prvog ministra obrane.

Bosanskohercegovački ministar Nikola Radovanović kazao je kako je skup u Sarajevu rezultat želje svih zemalja regije da učvrste međusobno povjerenje i suradnju te pomognu jedni drugima na putu k Europskoj uniji i NATO-u.

U zajedničkoj izjavi, koju su usvojili sudinici sarajevskog skupa - predstavnici Hrvatske, BiH, Turske, Grčke, Srbije i Crne Gore, Rumunjske, Makedonije, Bugarske i Albanije, istaknuta je potpora BiH i SCG u njihovim naporima za učlanjenje u program "Partnerstvo za mir" ali i potreba pune suradnje ovih zemalja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri obrane suglsili su se i o potrebi bliže suradnje u brojnim oblastima uključujući poboljšanje sustava upravljanja obranom te modernizacije oružanih snaga onih zemalja koje su za sada izvan struktura NATO-a.

Uz razmjenu iskustava najavljena je i mogućnost zajedničke obuke vojnih profesionalca kao i rad na kontroli naoružanja i jačanje mjera gradnje povjerenja.

Posebice je ukazano na potrebu kontrole posjedovanja lakog naoružanja i trgovine tim oružjem, za koje je ocijenjeno da predstavlja opasnost u cijeloj regiji.

Ministri obrane regije pozvali su i na zajedničko suprostavljanje terorističkoj prijetnji.

Zamjenik ministra obrane Srbije i Crne Gore Vukašin Maraš novinarima je kazao kako je sada nedvojbeno da cijela regija govori istim jezikom - jezikom mira i suradnje što je prije nekoliko godina bilo gotovo nezamislivo.

Albanski ministar obrane Pandeli Majko sa sarajevskog je skupa pozvao na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine kako bi se riješio problem Kosova što je od ključnog značenja za trajno stabiliziranje stanja u cijeloj regiji. Također je kazao kako se Albanija u to ne kani mješati niti pregovarati u ime Prištine jer Kosovo ima svoja tijela vlasti a Begrad uz njih za partnera ima i Ujedinjene narode.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara