U Sarajevu narednog tjedna ministarski sastanak SEECP

MINISTRI vanjskih poslova zemljačlanica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) sastat će se 9. lipnja u Sarajevu kako bi razmotrili stanje u regiji i razgovarali o projektima suradnje u oblasti gospodarstva, infrastrukture, borbe protiv organiziranog kriminala te zaštite ljudskih prava, najavila je u srijedu zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Lidija Topić.

Bosna i Hercegovina u svibnju je preuzela predsjedanje nad SEECP od Srbije i Crne Gore i sarajevski će ministarski skup najavljen za sljedeći tjedan biti samo prvi u nizu koju će se održati u tom gradu za jednogodišnjeg mandata BiH kao predsjedatelja.

U proces suradnje u jugoistočnoj Europi uključeno je osam zemalja regije, dok Hrvatska ima status promatrača pa će njezino izaslanstvo na sastanku u Sarajevu predvoditi zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Nacionalni koordinator BiH za SEECP Milovan Blagojević kazao je kako će na sarajevskom skupu biti usvojena ministarska izjava kojom zemlje regije potvrđuju opredijeljenost za izgradnju i jačanje mira i stabillnosti u ovom dijelu Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istaknuo kako će ovaj skup imati posebni značaj jer se održava uoči summita Europske unije zakazanog za 21. lipnja u Solunu pa će zemlje regije imati priliku još jednom razmotriti pripreme za zajednički nastup u Grčkoj.

"Završni će dokument sarajevskog skupa u formi ministarske izjave naglasiti interes zapadnog Balkana da ubrza proces reformi i primjeni iskustva zemalja koje su već odmakle u procesu približavanja EU", kazao je Blagojević.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara