U SARAJEVU OTVORENI PETI EUROPSKI KNJIŽEVNI SUSRETI

Europski književni susreti koji se u Sarajevu održavaju već petu godinu za redom otvoreni su u četvrtak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine okupljanjem velikog broja pisaca, prevoditelja, izdavača, i filmskih stvaratelja iz niza europskih zemalja i država nastalih na području bivše Jugoslavije.

Skromno zamišljeno okupljanje europskih i bosanskohercegovačkih umjetnika koje je 1999. godine potaknuo tadašnji i sadašnji direktor Francuskog kulturnog centra "Andre Malraux" u Sarajevu Francis Bouebe u proteklim je godinama postalo značajnim intelektualnim forumom koji okuplja brojne svjetske veličine.

Francuski veleposlanik u BiH Henry Zipper de Fabiani koji je službeno otvorio ovogodišnje sarajevske književne susrete kazao je kako oni trebaju biti shvaćeni i kao poticaj intelektualcima da ne služe niti jednoj kliki ili klanu te da se shvati kako kulturna dobra ne smiju biti nikome i ničemu podčinjena.

"Budućnost knjige" kao središnja tema o kojoj će se u naredna četiri dana raspravljati u Sarajevu valja biti dodatnim poticajem da se shvati kako etička dimenzija i u izdavaštvu ostaje bitnom, kazao je De Fabiani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Susreta Nicole de Roy pozvao je pak da se u razgovorima koji slijede pokuša osmisliti jedna Europa koja neće počivati samo na ekonomskim temeljima.

Uz brojne okrugle stolove, predavanja i predstavljanja knjiga na književnim susretima publika će imati priliku prva vidjeti Godardov film "Naša glazba" posvećen sjećanjima velikoga francuskog umjetnika na Sarajevo.

Kao posebni gosti Susreta, u glavni grad BiH doputovali su francuska glumica Jeanne Moreau i kćerka velikog francuskog pisca i političara Andre Malrauxa Florance.

(Hina) xrm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara