U SARAJEVU U PETAK PROSVJEDI PROTIV RATA U IRAKU

Filmski i kazališni umjetnici iz Bosne i Hercegovine pozvali su danas na prosvjede protiv najavljene američke vojne intervencije u Iraku.

Prosvjedno okupljanje najavljeno je za 14. veljače u Sarajevu a organizatori očekuju kako će im se pridružiti nekoliko stotina glumaca, redatelja, glazbenika, filmskih radnika ali i članova SUBNOR-a te brojni drugi građani.

Zainteresirani su pozvani okupiti se u Titovoj ulici u središtu grada odakle bi krenuli prema američkom veleposlanstvu gdje bi izvjesili transparente s proturatnim porukama.

Sarajevski su mediji kao inicijatora ovog prosvjednog okupljanja naveli mladog glumca Feđu Štukana. U izjavi za ´Oslobođenje´ on je kazao kako se okupljanjem ne želi pokazivati potpora nekom od političkih vođa nego prosvjedovati zbog činjenice da bi rat doveo do stradanja nedužnih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Iskusili smo na svojoj koži što to znači rat, ubijanje, stradanje djece i nevinih. Zbog toga ne trebamo sjediti prekriženih ruku i dopustiti da jedan svjetski policajac kroji naše sudbine´, kazao je Štukan.

Lokalna policija izvješćena je o organiziranju prosvjednog okupljanja a najavljeno je kako će u osiguranje ovog skupa biti uključene i zaštitarske tvrtke. Prema tvrdnjama organizatora, inozemne TV postaje već su pokazale zanimanje za ove prosvjede a prva je svoje prisustvo najavila ekipa ´Al-Jazzere´.

´Oslobođenje´ je u odvojenom komentaru konstatiralo kako je dobro da se umjetnici trgnu i dignu svoj glas protiv rata no ovaj je list pri tom upozorio kako postoji realna opasnost da se u skup ubace i ´loši momci´ koji će pokušati širiti antiameričku histeriju a to je ono što BiH u ovom trenutku najmanje treba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara