U Sarajevu ubijen pripadnik organiziranog kriminala

TAIB TORLAKOVIĆ, za kojeg se vjeruje da je jedan od istaknutih pripadnika organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, poginuo je u nedjelju ujutro u Sarajevu od eksplozivne naprave podmetnute u njegov automobil.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije, policija je u ranim jutarnjim satima informirana kako je na prometnici u naselju Stup opaženo oštećeno vozilo u kojemu se nalazi nepomična osoba.

Policijskim očeividom utvrđeno je da se u luksuznom terenskom automobilu marke BMW nalazi mušarac s teškim ozljedama zadobivenima u eksploziji.

Naknadna istraga pokazala je da je riječ o Torlakoviću koji je smrtno ozlijeđen od eksplozivne naprave postavljene pod vozačko sjedalo njegova automobila. Bomba je eksplodirala dok se automobil kretao iz pravca Vogošće prema središtu Sarajeva.

Taiba Torlakovića je još prije četiri godine tadašnja misija Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini označila jednim od 14 vođa organiziranog kriminala u BiH. UN i međunarodna policija tada su zatražili od lokalnih vlasti informacije o tome kakve se mjere poduzimaju da bi se istražilo njihovo protuzakonito djelovanje a oni primjereno kaznili.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč međunarodnim pristiscima pravosuđe i policija u BiH do danas su procesuirali samo četiri osobe s tog popisa a ostali, uključujući i Torlakovića, neometano su nastavili svoje djelovanje.

Sarajevski tjednici "Slobodna Bosna" i "Dani" prije dva dana su upozorili kako je u lokalnom podzemlju u tijeku rat između različitih kriminalnih skupina organiziranih uglavnom po obiteljsko-teritorijalnom i etničkom načelu.

Prema tim izvorima, najžešći sukob odvija se između klana kojeg vodi obitelj Gaši doseljena s Kosova te kriminlaca s obiteljskim korijenima iz BiH.

Samo od 8. prosinca prošle godine pa do ubojstva Taiba Torlakovića u Sarajevu je zabilježeno deset bombaških napada čije su mete bili upravo pripadnici organiziranog kriminala ili njihova imovina.

Policijske istrage niti u jednom od ovih slučajeva zasad nisu dovele ni do kakvih rezultata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara