U Sloveniji polemika oko službenog stajališta u vezi s Irakom

U POLEMIKE, koje je izazvao ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kontroverznim izjavama u vezi s iračkom krizom, uključio se u ponedjeljak bivši ministar vanjskih poslova Lojze Peterle ocjenom da je time dovedena u pitanje vjerodostojnost Slovenije.

Rupel je sredinom prošlog tjedna podržao deklaraciju zemalja skupine Vilnius 10 kojom je izražena potpora američkoj politici prema Iraku, a nekoliko dana nakon toga rekao da se slaže sa suprotnim ocjenama njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera koji američko stajalište dovodi u pitanje.

´U pitanju je naš kredibilitet i to me jako brine´, izjavio je u ponedjeljak za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV nekadašnji ministar vanjskih poslova, a sadašnji parlamentarni zastupnik oporbenih demokršćana Lojze Peterle.

Peterle ocjenjuje da bi slovenski parlament zbog takve nejasne politike oko presudnog sigurnosnog pitanja današnjeg svijeta trebao održati sjednicu svojih tijela i donijeti usklađeno stajalište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik koalicijske Udružene liste socijalnih demokrata Aurelio Juri, protivnik ulaska Slovenije u NATO savez, izjavio je pak u istoj emisiji da se nada da će Slovenija početi zastupati proeuropsko, odnosno njemačko-francusko stajalište o krizi, te da će europske države u NATO savezu više značiti budu li govorile jednim glasom.

U međuvremenu, predsjednik države Janez Drnovšek potvrdio je da se Rupel, prije nego što je potpisao proameričku deklaraciju skupine država Vilnius 10, konzultirao s njime. No Slovenija u sadašnjem trenutku ne treba se opredjeljivati niti za američki niti za europski blok glede iračke krize, ustvrdio je Drnovšek.

Oporbeni zastupnik Peterle uvjeren je pak da će SAD i europske članice NATO saveza prije ili kasnije zauzeti isto stajalište kad je riječ o iračkoj krizi i svrgavanju režima Sadama Huseina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara